Actualitate
Alexandru Rafila: „Progresul va fi evident în următorii doi, trei ani. Se vor finaliza spitale noi, anul viitor va fi primul gata, cel de la Bistriţa”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat schimbări majore în sistemul medical, în cadrul conferinței „Romanian Cyber Care Health – siguranță și încredere pentru pacienți”, desfășurată la Palatul Patriarhiei din București. Acesta a declarat că în următorii doi-trei ani se vor finaliza noi spitale, primul fiind cel de la Bistrița, care va deveni funcțional anul viitor. Până în 2029, alte trei spitale regionale vor fi gata.
Ministrul a subliniat importanța informatizării și a protecției datelor în sistemul medical, subliniind că implementarea va fi dificilă. Adriana Cotel, Președinta Asociației pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate (AIEPS), va coordona rezolvarea problemelor actuale din domeniu.
Rafila a menționat și necesitatea schimbării paradigmei în asistența medicală, atât spitalicească, cât și ambulatorie, subliniind eforturile de dotare a cabinetelor de medicină a familiei pentru a reduce presiunea asupra spitalelor.
„Progresul va fi evident în următorii doi, trei ani. Se vor finaliza spitale noi, anul viitor va fi primul gata, cel de la Bistriţa. El este gata acum, va fi dotat şi funcţional. În perioada 2028 – 2029, vor fi gata alte trei spitale regionale. Până atunci, toate aceste lucruri despre care discutăm astăzi se referă la informatizare, crearea unor structuri care să asigure protecția datelor.
Implementarea va fi dificilă. Dar Adriana Cotel, Președinte Asociația pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate, se va ocupa să rezolve toate probleme pe care le avem în momentul de faţă.
Este vorba despre schimbarea paradigmei, despre asistența medicală spitalicească, asistența medicală ambulatorie.
Facem un efort pentru dotarea cabinetelor de medicină a familiei pentru a realiza servicii medicale. Să existe o altă abordare pentru serviciile ambulatorii de specialitate. Lucru acesta va scădea presiunea de pe spitale”, a declarat Alexandru Rafila.
Conferința, organizată de AIEPS, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila București (UMFCD), își propune să identifice soluții pentru implementarea Directivei NIS2 în sistemul de sănătate din România. Evenimentul a avut loc miercuri, 19 iunie 2024, la ora 10:00, la Sala Colloquium din Palatul Patriarhiei, București.