Tehnologie

Amazon renunţă la preluarea producătorului de aspiratoare iRobot

Posted on

Foto: iStock

Amazon a declarat luni că nu va merge mai departe cu achiziţia planificată a producătorului de aspiratoare iRobot, cele două companii spunând într-un comunicat că ”nu există nicio cale pentru a obţine aprobarea autorităţilor de reglementare”, transmite CNBC.

Producătorul aspiratoarelor Roomba a anunţat, de asemenea, că va concedia 31% dintre angajaţii săi, aproximativ 350 de oameni, şi că preşedintele şi CEO-ul său, Colin Angle, va demisiona imediat.

Acţiunile iRobot au scăzut cu 10% în urma informaţiei.

Soarta acordului a fost cufundată în incertitudine după ce The Wall Street Journal a relatat că Uniunea Europeană nu va acorda aprobarea de reglementare.

Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a lansat o anchetă în iulie, spunând că acordul propus ar putea avea ca rezultat ca Amazon să împiedice rivalii iRobot să concureze pe piaţa online a Amazon.

Comisia a susţinut că Amazon ar putea elimina sau reduce importanţa produselor rivale în rezultatele căutărilor sau în altă parte.

”Investigaţia noastră aprofundată a arătat în mod preliminar că achiziţia iRobot ar fi permis Amazon să blocheze rivalii iRobot prin restricţionarea sau degradarea accesului la magazinele Amazon”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene, într-un comunicat.

Ea a adăugat că controlul Amazon asupra pieţei ”ar fi putut restrânge concurenţa pe piaţa aspiratoarelor robot, ceea ce duce la preţuri mai mari, calitate mai scăzută şi mai puţină inovaţie pentru consumatori”.

”Suntem dezamăgiţi că achiziţia iRobot de către Amazon nu a putut continua”, a declarat David Zapolsky, vicepreşedinte senior şi consilier general la Amazon, într-un comunicat.

iRobot a spus că se va concentra pe îmbunătăţirea marjei, va reduce cheltuielile pentru cercetare şi dezvoltare şi se va întrerupe toate lucrările privind produsele ”non-îngrijirea podelei”, inclusiv purificatoarele de aer şi maşinile de tuns iarba robotizate.

”Sfârşitul acordului cu Amazon este dezamăgitor, dar iRobot se îndreaptă acum spre viitor cu accentul şi angajamentul de a continua să construiască roboţi gânditori şi inovaţii inteligente pentru casă, care fac viaţa mai bună”, a spus Angle.

Amazon va plăti iRobot o taxă de despărţire convenită anterior de 94 de milioane de dolari. Acordul reziliat, anunţat pentru prima dată în 2022, ar fi evaluat iniţial iRobot la aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

Producătorul de aspiratoare robotizate are o capitalizare de piaţă de sub 400 de milioane de dolari, în urma ştirilor de luni şi a rapoartelor anterioare conform cărora UE ar urma să blocheze acordul.

În iulie, iRobot a intrat într-o facilitate de finanţare de 200 de milioane de dolari de la Carlyle Group, pentru a finanţa operaţiunile companiei, până la încheierea acordului Amazon.

Cele mai citite știri

Exit mobile version