Analize

ANALIZĂ: Bursa meciului Kamala Harris vs Donald Trump

Posted on

Deși rezultatul unei alegeri prezidențiale poate să nu influențeze direct performanța pieței bursiere, politicile câștigătorului afectează semnificativ anumite sectoare și industrii. În articolul care urmează, voi prezenta o analiză a sectoarelor care ar putea evolua atât pozitiv, cât și negativ în cazul unei președinții democrate sau republicane.

Războiul, profitabil în orice circumstanță. Industria „apărării”, un sector aproape imun în ceea ce privește alegerile

Sectorul apărării este un câștigător aproape cert, indiferent de rezultatul alegerilor. Companii precum Lockheed Martin (LMT), Northrop Grumman (NOC), General Dynamics (GD) și Huntington Ingalls Industries (HII) vor continua să beneficieze de inițiativele de modernizare ale armatei. Nici Kamala Harris, nici Donald Trump nu au sugerat tăieri în bugetul apărării, creând astfel un sprijin bipartizan privind securitatea națională. Guvernul american și contractele bănoase care rezultă din colaborarea cu acesta ar trebui să mențină cel puțin stabilitatea acestor companii, dacă nu chiar creșterea.

Câștigători cu victoria Kamalei Harris. Locuințe și infrastructură: vizând în mod special construcții rezidențiale 

Administrația Harris probabil va continua angajamentul anterior al lui Biden vizavi de locuințe accesibile. Lennar (LEN), NVR (NVR), D.R. Horton (DHI), Louisiana-Pacific (LPX) și Vulcan Materials (VMC) ar putea vedea o cerere crescută pentru construcțiile rezidențiale, în special datorită programelor federale menite să extindă accesul la acest tip de locuințe. Propunerea lui Harris include reduceri de taxe pentru construcția a 3 milioane de locuințe noi în următorii patru ani și oferirea a până la 25.000 de dolari în subvenții pentru primii proprietari. 

Totuși, trebuie menționată și o potențială problemă legată de inițiativa administrației Harris în ceea ce privește controlul prețului chiriilor. Dacă asemenea măsuri ar fi implementate, dezvoltatorii ar putea fi descurajați de la a face investiții în sector, iar acțiunile companiilor de construcție și ai furnizorilor de materiale vor avea de suferit. 

Energie verde și vehicule electrice 

Kamala Harris este pregătită să susțină politici de energie verde, continuând trendul pentru adoptarea vehiculelor electrice și extinderea infrastructurii de încărcare, inițiată sub administrația Biden. ChargePoint Holdings (CHPT) este un potențial lider. ChargePoint a beneficiat deja de parteneriate cheie, cum ar fi cu Daimler Buses, și are peste 360.000 de puncte de încărcare la nivel global. Investițiile la nivel federal în energia curată și infrastructura EV vor consolida și mai mult traiectoria sa de creștere.

De asemenea, companiile de energie regenerabilă, cum ar fi NextEra Energy (NEE), First Solar (FSLR) și Enphase Energy (ENPH), vor beneficia de subvenții crescute în zona tehnologiilor verzi. Kamala Harris este o adeptă a agendei „climate change” și ar putea susține o explozie a proiectelor solare, eoliene și a altor energii regenerabile, accelerând tranziția de la combustibilii fosili tradiționali.

Sănătate 

Anumite companii din sectorul sănătății ar putea beneficia de reforme ale administrației Harris. Democrații se concentrează de obicei pe extinderea accesului la asistența medicală, ceea ce ar putea avantaja companii precum Teladoc Health (TDOC) și UnitedHealth Group (UNH). 

Propunerile de plafonare a prețurilor medicamentelor și de eliminare a datoriilor medicale ar putea avea, însă, consecințe negative pentru anumite companii din sector. Deși acest lucru ar putea aduce beneficii pe termen scurt consumatorilor și asigurătorilor din sănătate, companiile cu profil farmaceutic și biotehnologie ar putea suferi masiv din cauza posibilelor controale de preț al medicamentelor.

Pierzători cu victoria Kamalei Harris. Energie tradițională

Industria petrolului și a gazelor naturale ar putea întâmpina dificultati sub administrația Kamalei Harris, deoarece politicile sale se vor concentra cel mai probabil pe reducerea utilizării combustibililor fosili. Companiile din acest sector, în special cele care se bazează semnificativ pe petrol și cărbune, vor simti din plin presiunea reglementarilor și, posibil, o cerere redusă.

Sectorul financiar 

Creșterea supervizării și a reglementărilor din domeniul bancar și al instituțiilor financiare este un punct ce caracterizează politicile democratice. Kamala Harris va susține probabil astfel de măsuri, care ar putea afecta profitabilitatea companiilor din domeniul financiar.

Concluzie

Dacă Kamala Harris câștigă președinția, reacția inițială a pieței ar putea fi slabă, deoarece administrația ei va prioritiza probabil impozitele mai mari la nivelul companiilor și creșterea reglementărilor. Cu toate acestea, unii investitori cred că piețele ar putea găsi o latură pozitivă în stabilitatea și predictibilitatea unei președinții Harris, spre deosebire de abordarea mai haotică a lui Trump. În timp ce propunerile administrației Harris pot favoriza anumite sectoare în mod direct prin intermediul subvențiilor (energie regenerabilă), orice CEO capitalist va fi alarmat de ideea introducerii controlalelor de prețuri, indiferent de industrie.

Câștigători cu victoria lui Donald Trump. Spațiul Crypto

Trump și-a schimbat explicit poziția recent către o abordare pro-crypto. El a declarat intenția de a face din America „capitala mondială pentru criptomonede și Bitcoin”. Acestea includ promisiuni de a susține dreptul de auto-custodie pentru deținătorii de crypto, indicând o politică favorabilă unei reglementări reduse. La rândul lor, mai puține reglementări implică un grad mai mare de libertate pentru operațiunile crypto în SUA.

Companii precum Riot Blockchain (RIOT), MicroStrategy (MSTR) și Coinbase (COIN) ar putea fi mari beneficiari. Bitcoin, Ether și restul criptomonedelor majore ar trebui să vadă o apreciere imediat ce Trump este declarat câștigător.

De asemenea, Trump s-a pronunțat împotriva monedelor digitale emise de băncile centrale (CBDC-uri). Dacă ar fi introduse, aceste monede digitale controlate de guvern ar putea concura cu criptomonedele descentralizate, cum este Bitcoin. Absența lor va ajuta întreaga industrie crypto.

Sectorul bancar

În timpul primului său mandat, Trump a fost văzut ca un susținător major al industriei bancare, pledând pentru dereglementare și reducerea supravegherii. Giganți financiari precum JPMorgan Chase (JPM), Goldman Sachs (GS) și Morgan Stanley (MS) ar putea beneficia de o abordare similară dacă Trump revine la Casa Albă.

Administrația sa ar putea susține un cadru legal mai flexibil, ceea ce ar spori marjele de profit și ar oferi mai multe oportunități pentru fuziuni și achiziții. De asemenea, cu un dolar american mai puternic, instituțiile financiare s-ar putea afla într-o poziție bună pentru a achiziționa active în țară și în străinătate, ceea ce ar aduce mai multă siguranță în bilanțul lor contabil.

Sectorul energetic

Companiile energetice, în special cele din sectorul combustibililor fosili, ar putea renaște sub o președinție Trump. Exxon Mobil (XOM), de exemplu, ar putea beneficia de inversarea interdicției lui Biden privind proiectele de gaze naturale lichefiate (LNG). Trump a susținut constant independența energetică și extinderea producției de combustibili fosili, inclusiv explorarea intensivă a petrolului și a gazelor naturale.

Administrația sa ar putea anula anumite reglementări de mediu și ar facilita aprobarea mai multor permise de foraj. Aceasta ar aduce beneficii nu doar giganților energetici precum Exxon, ci și companiilor mai mici din lanțul de aprovizionare cu petrol și gaze, inclusiv ai transportatorilor și al operatorilor de infrastructură. Politicile lui Trump ar putea, de asemenea, spori profitabilitatea companiilor care exploatează cărbune și a producătorilor de gaze naturale, deschizând noi zone pentru explorare.

Producția de oțel și tot ce reprezintă „Made in USA”

Nucor (NUE) și alți producători din SUA ar putea beneficia de poziția pro-tarifară a lui Trump. El a sugerat deja reintroducerea unui tarif de 10% pe toate produsele importate, ceea ce ar putea avantaja producătorii americani de oțel, făcând concurența externă mai puțin competitivă. Tarifele pe oțelul chinezesc și brazilian, în special, ar putea duce la o concurență de preț mai mică, crescând cererea pentru oțel produs pe plan intern.

Această abordare protecționistă a comerțului s-ar putea extinde și la alte sectoare de producție, stimulând companiile implicate în „repatrierea” lanțurilor de aprovizionare. Firmele cu profil industrial de robotică și automatizare, axate pe producția internă, ar putea vedea o creștere semnificativă a cifrei de afaceri, pe măsură ce companiile mută lanțurile de aprovizionare înapoi în America de Nord. Rockwell Automation, Inc. (ROK), Teradyne, Inc. (TER) si Cognex Corporation (CGNX) ar putea beneficia masiv de această tendință.

Închisori private și securitate

O președinție Trump vine la pachet cu revigorarea conceptului de „lege și ordine” care pare să lipsească în acest moment în SUA cu desăvârșire. Acest lucru ar putea duce la o expansiune a finanțării pentru aplicarea legii și la construirea de noi centre de detenție. Companii precum GEO Group (GEO), care operează centre de detenție pentru ICE și Serviciul Marșalilor SUA (USMS), ar putea beneficia semnificativ de această politică.

De asemenea, Axon Enterprise, Inc. (AXON), care fabrică arme de foc, vehicule și sisteme pentru aplicarea legii, ar vedea o creștere datorită angajamentului lui Trump de a spori securitatea internă și finanțarea poliției.

Truth Social

Propria sa firma, Trump Media & Technology Group (TMTG), compania mamă a aplicatiei Truth Social, ar putea beneficia de revenirea lui Trump în centrul atenției politice. Dacă Donald Trump câștigă președinția, platforma sa de socializare ar vedea probabil o creștere a activității. Aceasta ar putea duce la creșterea veniturilor din publicitate în special prin prisma anumitor entități care caută favoruri la președintele SUA. 

Sectorul semiconductoarelor 

Pandemia COVID-19 a scos la iveală vulnerabilitățile lanțurilor globale de aprovizionare, iar mutarea productței din Asia a devenit o prioritate pentru multe companii americane. Trump a pledat de mult timp pentru reducerea dependenței de China, iar un al doilea mandat al său ar putea accelera eforturile de a aduce producția de semiconductoare înapoi în SUA.

Cu Trump în Casa Albă, devine mai puțin probabil ca China să atace Taiwan-ul. Toate companiile care sunt clienți ai Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) vor beneficia de pacea în regiune, în special Apple Inc (AAPL), NVIDIA Corporation (NVDA) si Advanced Micro Devices Inc (AMD).

Pierzători cu victoria lui Donald Trump. Energie verde

Scepticismul constant al lui Trump față de schimbările climatice și politicile de energie verde pune în pericol sectorul energiei regenerabile. Companii precum Enphase Energy (ENPH), SolarEdge (SEDG), Sunrun (RUN) și Sunnova (NOVA) au beneficiat semnificativ de subvențiile și stimulentele administrației Biden pentru energia solară și eoliană. O președinție Trump ar putea vedea retragerea acestor subvenții, ducând la scăderea veniturilor și a perspectivelor de creștere pentru aceste companii.

Tehnologie

Sectorul tehnologic, în special giganții Big Tech precum Meta (META), Amazon (AMZN) sau Alphabet (GOOG), ar putea întâmpina un control sporit sub o administrație Trump. Candidatul la funcția de vicepreședinte, senatorul J.D. Vance, și-a exprimat sprijinul pentru o aplicare mai strictă a legislației anti-monopol împotriva marilor companii de tehnologie. Acesta este îngrijorat de potențiale abuzuri de putere în piețele în care aceste companii operează și de influența pe care o manifestă asupra discursului din sfera publică. O supraveghere guvernamentală mai mare și acțiuni de reglementare ar putea afecta prețurile acțiunilor acestor companii mari de tehnologie, care deja se confruntă și cu alte presiuni similare de reglementare la nivel global.

Concluzie

O posibilă președinție Trump ar putea duce la o revenire a sectoarelor care au beneficiat în cadrul primului său mandat. Printre acestea, număram în special combustibilii fosili, oțelul și instituțiile financiare. Abordarea generală a lui Trump pare să se încline către dereglementare sau cel puțin o reducere semnificativă a obstacolelor biroctarice, cu scopul de a încuraja inovația și creșterea afacerilor, inclusiv în sectorul crypto. Politicile sale protecționiste favorizează producția americană și companiile autohtone, sporind totodata puterea de cumpărare a dolarului.

Cele mai citite știri

Exit mobile version