Profil de antreprenor
Antreprenoriatul digital – 5 reguli de aur pentru a-ți construi un business de succes, pe termen lung
Antreprenoriatul se dezvoltă într-un ritm accelerat, în era digitală, tehnologia și internetul favorizând apariția unui climat de business modern. Conform unei cercetări National Institutes of Health, un antreprenor digital preia practicile tradiționale de afaceri și le transpune creativ în mediul online. În rândurile următoare, vei descoperi care sunt cele 5 reguli de aur pentru a-ți construi, pe termen lung, un business de succes.
-
Identifică oportunitățile din era digitală
Oportunitățile în era digitală sunt creșterea rapidă a comerțului online, precum și nevoia de soluții și afaceri inovatoare care să fie adaptate la mediul online. Totodată, un antreprenor digital are acces facil și rapid la resurse și informații online.
Prin urmare, fără a avea nevoie de un sediu fizic, ci doar cu un website, în care îți promovezi serviciile sau produsele, poți ajunge la clienți din toată lumea. În plus, cercetarea și know how-ul afacerii devin mai simple, cu ajutorul internetului. De exemplu, webinariile și rapoartele digitale sunt resurse online utile, de care te poți folosi în dezvoltarea afacerii tale.
Totodată, construirea unui business de succes se face și prin infuzia de capital de lucru. Astfel, printr-o finanțare IFN, creditul pentru capital de lucru cu garanții europene vine cu avantaje pentru afacerea ta:
- aplicarea este 100% online și vei avea alocat un consilier, care să te ajute în derularea procesului de finanțare. Te poți folosi de un credit cu garanții europene de până la 235.000 RON, cu o perioadă de rambursare de până la 36 luni pentru capital de lucru, 60 de luni pentru investiții, respectiv 48 de luni mixt;
- doar două documente sunt necesare: extrasul de cont pe ultimele 3 luni și ultima balanță financiară disponibilă. În funcție de tipul afacerii, se pot solicita și alte documente (certificat atestare fiscală, fișă sintetică AFP etc.);
- ai posibilitatea să amâni o singură dată pe durata contractului plata ratei pentru 30 de zile, cu condiția să ai un comportament bun la creditele aflate în derulare.
-
Construiește un plan de afaceri solid
Similar cu formele tradiționale de antreprenoriat, și într-un business online este necesar să construiești un plan de afaceri solid.
Fiind un instrument cheie în obținerea succesului, acesta te va ajuta să stabilești misiunea și obiectivele de business, precum și să identifici punctele tari, slabe, riscurile și oportunitățile. De exemplu, un business digital presupune măsuri sporite de securitate în ceea ce privește plățile online, efectuate de clienții și furnizorii tăi.
-
Integrează în business-ul tău noile tehnologii
În funcție de tipologia afacerii pe care o desfășori, fii la curent și integrează tehnologiile care sunt de folos și pe care clienții tăi le apreciază.
Odată implementate cu succes, tehnologiile îți vor poziționa afacerea la un nivel superior față de concurență, vor crește performanța și vor reduce cheltuielile. Platformele de e-commerce vin cu opțiuni variate de tehnologizare. Una dintre tendințe este să-ți creezi propria aplicație mobilă.
-
Automatizează și digitalizează procesele
Automatizarea și digitalizarea sunt componente principale, ce fac parte din progresul tehnologic. Pe lângă faptul că reduc numărul de angajați, ele îmbunătățesc procesele operaționale și administrative ale afacerii tale.
De exemplu, un software CRM este benefic în multiple operațiuni, precum vânzări, contabilitate sau gestionarea clienților.
-
Investește în marketingul digital
În planul afacerii trebuie să se regăsească și strategiile de marketing. Marketingul digital vine cu multiple beneficii. Cel mai important avantaj este faptul că poți viza clienții țintă, iar afacerea ta poate deveni cunoscută la nivel regional sau internațional.
Pe lângă personalizarea campaniilor de vânzări dorite, instrumentele online de analiză te vor ajuta să găsești, în timp real, soluții potrivite pentru bunul mers al activităților de marketing. De exemplu, poți observa ce produse se vând mai bine sau care este comportamentul clienților pe website-ul tău. Prin urmare, convertirea în vânzări poate fi mult mai ușoară, în antreprenoriatul digital.
În concluzie, identificarea oportunităților, planul de afaceri, tehnologiile, automatizările și marketingul digital sunt elemente esențiale pentru a-ți construi un business de succes.