Actualitate

ASF a depus un proiect de transformare digitală a instituţiei cu fonduri europene, în valoare de 98,6 milioane lei

Posted on

Foto: iStock

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a depus spre finanţare un proiect important de transformare digitală a instituţiei, în cadrul apelului de proiecte aferent Programului Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare (PoCIDIF), Prioritatea 2, a anunţat vineri instituţia.

Conform sursei citate, proiectul este menit să redefinească modul în care ASF îşi desfăşoară activitatea şi interacţionează cu piaţa financiară nebancară.

Odată evaluat şi acceptat la finanţare, proiectul, intitulat „Digitalizarea Accesului pentru Cetăţeni şi Companii la Investiţii prin Asigurarea unei Pieţe Financiare Sustenabile”, va reprezenta un pas semnificativ în modernizarea şi eficientizarea funcţiilor de reglementare, autorizare, supraveghere şi control ale ASF, inclusiv a activităţii de petiţii şi de soluţionare alternativă a litigiilor, precum şi în zona de educaţie financiară.

„Încă din momentul preluării mandatului meu, în urmă cu un an, mi-am luat angajamentul de a iniţia demersul de digitalizare a Autorităţii de Supraveghere Financiară. Este primul proiect de această anvergură şi primul finanţat din fonduri europene de la înfiinţarea Autorităţii, în 2013, care concretizează această promisiune. Beneficiind de un buget previzionat de 98,6 milioane lei, reprezintă un pas important în definirea şi implementarea unor procese digitalizate, care să ne ofere, cu acurateţe, o imagine în timp real a evoluţiilor din piaţa financiară non-bancară. Această transformare deschide calea către o supraveghere performantă, care să conducă la pieţe echilibrate, transparente şi stabile”, a declarat Alexandru Petrescu, preşedintele ASF, citat în comunicat.

Conform sursei citate, iniţiativa vine ca răspuns la nevoia de transformare digitală a proceselor interne de lucru identificată în toate funcţiile de business ale ASF şi la noile provocări în procesul de adoptare a cadrului european de reglementare ce susţine obiectivul de integrare a noilor concepte privind finanţele digitale şi finanţele sustenabile.

Obiectivul general al proiectului este implementarea unui sistem informatic integrat care să sprijine ASF în eforturile de dezvoltare şi diversificare a serviciilor publice electronice oferite către mediul de afaceri, administraţia publică şi publicul larg prin procese interne optimizate de tehnologii digitale, susţin reprezentanţii ASF.

Cu o perioadă de implementare de trei ani, proiectul va reprezenta o investiţie substanţială în viitorul procesului de supraveghere financiară din România, caracterizat de transparenţă, servicii publice îmbunătăţite pentru cetăţeni şi companii şi o interacţiune optimizată cu entităţile financiare reglementate şi supravegheate.

Totodată, implementarea acestui proiect va permite ASF să răspundă mai prompt provocărilor pieţei financiare care se află într-o continuă evoluţie, precum şi imperativelor de aliniere la priorităţile-cheie derivate din cadrul de reglementare la nivel european.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Cele mai citite știri

Exit mobile version