Profil de antreprenor

Asociația Antreprenoare: 50% dintre femeile antreprenor din România consideră că le este mai greu în business decât dacă ar fi fost bărbați

Posted on

Foto: iStock

Aproape 60% dintre femeile antreprenor din România consideră că trebuie să dovedească mai mult și câștigă mai greu în business doar pentru că sunt femei, iar jumătate dintre ele spun că le este mai greu în antreprenoriat decât dacă ar fi fost bărbați, arată rezultatele unui sondaj realizat de Asociația Antreprenoare.

Sondajul, realizat într-o comunitate din care fac parte peste 15.000 de antreprenoare, evidențiază principalele provocări și greutăți pe care le resimt româncele din mediul de business. Astfel, pentru doar 4% dintre antreprenoare le este mai ușor în business pentru că sunt femei, iar 46% spun că nu simt vreo diferență.

“Antreprenoriatul este văzut ca un domeniu al bărbaților pentru că e o continuă competiție în afaceri. Iar bărbații sunt construiți să aibă un apetit mai mare pentru risc și să fie mereu în competiție. Însă, tot mai multe femei își doresc să fie independente financiar, să construiască o afacere, să schimbe modalitatea de a face afaceri și să contribuie la bunăstarea familiei. Studiul nostru relevă faptul că antreprenoriatul încă are gen, însă are gen în întreaga lume. Statisticile internaționale arată că aproximativ 25% din afacerile mici și mijlocii din toată lumea sunt conduse de femei. În România, în jur de 36% dintre afaceri sunt cu acționariat feminin și este în creștere în fiecare an. Prin urmare, vom vedea tot mai multe românce în afaceri, iar prin asociația noastră le încurajăm în acest sens și susținem, printr-un proces de educație și de schimbare de mentalitate, tot mai multe femei din țară să scape de bariere mentale și să-și urmeze visul de a fi antreprenoare”, declară Carmen Mihalca, fondatoarea Asociației Antreprenoare, cu peste 15.000 antreprenoare membre.

Ce provocări au femeile antreprenor în afaceri

Antreprenoarele din România se confruntă cu o serie de provocări în business, principala fiind faptul că trebuie să dovedească mai mult doar pentru că sunt femei, au răspuns aproape 42% dintre ele. În continuare, aproape 17% afirmă că simt că negociază mai greu, respectiv că obțin câștiguri mai greu deși muncesc mult, doar pentru că sunt femei. Totodată, conform sondajului realizat de Asociația Antreprenoare, aproape 13% consideră că există manipulare sau desconsiderare din partea bărbaților în parteneriate în afaceri, iar peste 8% cred că femeile au mai multe provocări de rezolvat în business pentru că, pe lângă afacere, au și alte responsabilități, în special faptul că se dedică mai mult copiilor, și că iau decizii mai greu și riscă mai puțin în afaceri.

“Femeile nu sunt luate în serios când zic că ar vrea propria afacere. Și acest lucru îl vedem foarte des în discuțiile și comentariile din social media.  E o provocare destul de mare să schimbi această mentalitate. Și de aici vine provocarea legată de a putea să-și recunoască meritele și de a se bucura de realizări, de a reuși să creeze un echilibru între viața profesională și cea de familie, să-și depășească frica de eșec și, de ce nu, de a susține un pitch care să le aducă finanțare”, punctează Carmen Mihalca, fondatoarea Asociației Antreprenoare.

Ce le ajută pe femei în business

Peste 50% dintre repondentele la sondaj au între 2 și 10 ani de antreprenoriat, aproape 30% au peste 10 ani în business, iar 21% au sub 2 ani în business. Cele mai multe femei, peste 83%, au firme în domenii umaniste, iar restul într-un domeniu tehnic.

Femeile consideră că anumite abilități native le ajută în afaceri, și anume abilitățile de comunicare, intuiție și empatie pentru 60% dintre ele, respectiv disciplina, perseverența și capacitatea analitică pentru 40% dintre ele.

Întrebate cât de favorabil este mediul fiscal și de business femeilor din România, peste 33% dintre ele au răspuns că este un nivel mediu, iar 25% că este puțin favorabil, respectiv 25% încurajant. Peste 8% susțin că mediul fiscal și de business este deloc favorabil și descurajant pentru femeile antreprenor.

Despre Asociația Antreprenoare

Fondată în 2018, Comunitatea Antreprenoare are drept scop schimbarea mentalității și prejudecăți privind rolul femeii în societate și de a încuraja și a sprijini femeile să își urmeze visul de a fi antreprenoare și de a dovedi că pot aduce o contribuție semnificativă mediului de business românesc. În prezent, în comunitatea Antreprenoare sunt peste 15.000 femei antreprenor cu afaceri în diverse domenii în mai multe orașe din țară și din diaspora.

Comunitatea Antreprenoare de pe Facebook completează activitatea platformei antreprenoare.ro, care este o unealtă de conectare, cunoaștere și promovarea a membrelor sale, a proiectelor desfășurate în comunitate și, din 2024 de susținere a întregii activități a Asociației Antreprenoare.

Proiectele pe care le desfășoară Asociația Antreprenoare în online se desfășoară periodic, și despre o parte din ele se pot afla informații în secțiunile dedicate de pe platforma antreprenoare.ro.

  • Povești de antreprenoare este un proiect care se desfășoară lunar și oferă membrelor comunității posibilitatea de a-și spune povestea personală și a afacerii într-un interviu gratuit, publicat pe platformă și promovat în online. Până acum, peste 700 de femei antreprenor au acordat interviuri.
  • Târgurile de Primăvară și cele de Crăciun se organizează online, anual și sunt singurele târguri online desfășurate pe un website a căror produse și servicii participante, râmân mereu prezente în online.
  • Fii vocea unei antreprenoare  – o inițiativă de a testa produsele și serviciile membrelor comunității și a oferi feedback în online.
  • Fii vocea unei afaceri  se vrea o extindere a proiectului Fii vocea unei antreprenoare, astfel încât orice afacere interesată să poată oferi un produs sau un serviciu și să beneficieze de feedback. Participă și tu pe pagina ta de social media folosind hastagul #fiivoceauneiafaceri la această provoare
  • Fă-ți timp! Află că ești bine – campania de conștientizare a importanței screeningului pentru depistarea cancerului la sân s-a desfășurat în luna octombrie în online și ne dorim ca lunar, să reamintim femeilor să meargă la medic pentru un control de prevenție prin postări cu hashtagul #ZiuaRoz.
  • Educare în digitalizare a fost un proiect de educare oferit gratuit de câteva membre ale Comunității Antreprenoare, pentru membrele sale, dar e oferit gratuit și publicului larg și a fost baza podcastului #techbites, care continuă săptămânal pe canalul de Youtube Antreprenoare, cu sfaturi tehnice “traduse” în limbaj comun.
  • Din procesul de educare și schimbare a mentalității la nivel social, anul acesta Asociația Antreprenoare a lansat cel mai mare proiect online cu resurse gratuite pentru antreprenori. “Biblioteca de Resurse Gratuite pentru Antreprenori” e proiectul prin care peste 80 de femei antreprenor din comunitate oferă resurse gratuite, ghiduri, video-uri, cursuri pentru mediul antreprenorial din România și diaspora. Orice persoană care dorește să acceseze Biblioteca și să învețe din materialele puse la dispoziție, o poate face gratuit și în propriul ritm, accesând antreprenoare.ro/resurse.

Cele mai citite știri

Exit mobile version