Profil de antreprenor

Au pornit o afacere cu banii strânși din salariu, iar acum au o cifră de afaceri pe peste jumătate de milion de euro

În 2011, într-o perioadă marcată de criză economică, Raluca și Paul Voicu au fondat o firmă de consultanță în francize, care avea să ajungă, 15 ani mai târziu, cea mai importantă companie de profil din România.

Raluca avea experiență în domeniul francizelor, iar Paul în antreprenoriat, ceea ce a fost un mix perfect pentru crearea firmei. Începutul acestei povești a avut nevoie de mult curaj.

Inițiatoarea afacerii, Raluca Voicu, a renunțat la job, încurajată de soțul ei, dar și de antreprenorul Dragoș Petrescu, având ca economii personale ultimele 10 salarii lunare.

„Am crescut într-o piață fără eroi, o piață emergentă și în formare, dominată de francize internaționale. Abia cam de vreo 4-5 ani încoace asistăm la creșterea pieței de franciză prin business-uri românești și acest lucru mă împlinește, întrucât și eu cred în puterea lui împreună. Și cred că doar împreună putem crește business-uri mai bune și pe termen lung în România. Și acest lucru m-a inspirat din povestea francizelor internaționale, care sunt dispuse să lucreze împreună, prin parteneriate, pentru a ajunge la cel mai bun rezultat în business”, povestește Raluca.

Până în prezent, cei doi antreprenori au ajutat peste 60 de companii din România să se extindă prin sistemul de franciză și au facilitat deschiderea de peste 300 de francize, în ultimii 10 ani, cu investiții estimate la o valoare de peste 22 milioane de euro.

Pe de altă parte, Paul, partea analitică a business-ului, spune că pentru toate aceste realizări și provocările provocările au fost pe măsură, în primul rând pentru că au fost nevoiți să educe piața și să le explice oamenilor principiile.

„Franciza nu este o soluție universală. Pentru unii funcționează, pentru alții nu, dar rate de sucees este clar mult mai mare decât dacă cineva ar porni pe cont propriu, dar, pe de altă parte, este tot un demers antreprenorial, care vine și cu risc și cu beneficii. Adică, da, francize îți poate da cea mai mare șansă de reușită, dar, pe de altă parte, ține de tine, cel care ia business-ul și îl operează, să faci să se întâmple lucrurile respective. Franciza nu e un job și la final de lună bagi cardul în bancomat și îți iei salariul”, a explicat antreprenorul.

Povestea de business și sfaturile prețioase după 15 ani de construcție a unui business sănătos, dar cu tot cu greșeli la pachet, le aflați din interviul realizat de Bianca Voinea la BizSchool.

Cele mai recente știri

To Top