Actualitate
Banca Centrală a Rusiei a majorat rata dobânzii la 16%, pentru a stopa deprecierea rublei
Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 100 puncte de bază, la 16%, în linie cu estimările analiştilor, ca răspuns la deprecierea rublei şi la presiunile inflaţioniste, transmite Reuters.
„Riscurile pro-inflaţioniste pe termen mediu rămân substanţiale”. De asemenea, cheltuielile guvernamentale mai mari decât se estima sporesc riscurile inflaţioniste, se arată într-un comunicat al instituţiei, care avertizează că stabilizarea inflaţiei aproape de ţinta sa de 4% va necesita dobânzi mai ridicate o perioadă mai îndelungată.
Din iulie, Banca Centrală a Rusiei a majorat dobânda de politică monetară cu 850 puncte de bază, după ce rubla s-a depreciat peste pragul de 100 de ruble pentru un dolar, iar Kremlinul a cerut înăsprirea politicii monetare.
Următoarea şedinţă de politică monetară este programată în 16 februarie 2024.
„Credem că va continua înăsprirea politicii monetare, pe fondul extinderii presiunilor inflaţioniste”, a apreciat Liam Peach, economist la Capital Economics, care se aşteaptă la o nouă majorare a dobânzii, până la 17%.
Banca Centrală a Rusiei a început în această vară înăsprirea politicii monetare, pe fondul majorării inflaţiei şi al deprecierii rublei, dar şi al dificultăţilor de pe piaţa forţei de muncă, al cererii solide din partea consumatorilor şi al deficitului bugetar ridicat.
Vineri, instituţia a apreciat că situaţia de pe piaţa muncii este cheia pentru redresarea economiei ruse, afectată de deficitul de angajaţi, în special în industrie.
Dar creşterea economiei ar urma să fie peste estimările precedente şi să depăşească 3% anul acesta, cererea internă fiind sprijinită de majorarea creditării şi a salariilor, a previzionat Banca Rusiei.