Bănci
Banca Centrală a Turciei a menţinut rata dobânzii la 45%
Banca Centrală a Turciei a menţinut dobânda de politică monetară, pentru prima dată din mai, în condiţiile în care noul guvernator Fatih Karahan a indicat o înăsprire mai accentuată a politicii monetare decât predecesorul său, transmit DPA şi Bloomberg.
La şedinţa de politică monetară de joi, Banca Centrală a Turciei a decis să păstreze dobânda nemodificată, la 45%, în linie cu estimările analiştilor.
Începând din iunie 2023, şi până în ianuarie 2024, Banca Turciei a majorat dobânda de bază de la 8,5% până la 45%, în încercarea de a ţine sub control inflaţia ridicată şi deprecierea lirei turceşti.
Comitetul de politică monetară al Băncii Centrală a Turciei a indicat că ar putea înăspri politica monetară „în cazul în care este anticipată o deteriorare persistentă şi semnificativă a perspectivelor inflaţiei”.
„În urma evaluării, Comitetul a stabilit că actualul nivel al dobânzii va fi menţinut până când va exista un declin semnificativ şi susţinut al evoluţiei inflaţiei lunare şi până când aşteptările inflaţioniste converg către intervalul de prognoza proiectat”, a informat instituţia într-un comunicat.
Noul guvernator a moştenit o economie unde cererea internă încă contribuie la presiunile inflaţioniste, creşterea preţurilor fiind în grafic să depăşească 70% în următoarele luni. Banca Centrală a Turciei se aşteapă ca la finalul lui 2024 rata inflaţiei să scadă la 36%, „o ţintă ambiţioasă dar realizabilă”, a apreciat viceguvernatorul Cevdet Akcay.
În contextul majorării salariului minim şi al ajustărilor fiscale guvernamentale, rata anuală a inflaţiei în Turcia a urcat în ianuarie la 64,86%, de la 64,77% în decembrie, iar în ritm lunar a înregistrat o creştere de 6,7%, după cinci luni de declin consecutiv, arată datele oficiale publicate recent.
Karahan se aşteaptă la scăderea inflaţiei în următoarele luni.
„La finalul lui 2024 inflaţia ar urma să se situeze la 36%, iar la sfârşitul lui 2025 – la 14%”, a previzionat guvernatorul Băncii Centrale a Turciei.