Actualitate

Banca Centrală Europeană se pregătește de lansarea monedei euro digitală

Posted on

Foto: iStock

Digitalizarea este un fenomen care atinge toate aspectele economice și sociale, inclusiv cel financiar. Chiar dacă în România și nu numai cash-ul este în continuare principala metodă de plată, plățile digitale au luat un avânt considerabil în ultimii ani odată cu apariția de noi metode de plată și a platformelor și magazinelor online. Iar apariția monedelor digitale este un pas pe care urmează să îl facă și băncile centrale, nu doar platformele digitale private. 

Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește de lansare unei monede euro digitale și ar trebui ca în octombrie să înainteze o propunere detaliată în acest sens. În prezent, BCE așteaptă decizia Comisiei Europeane, care este însărcinată cu crearea cadrului legislativ și va decide cel târziu luna viitoare dacă moneda euro digitală va fi creată sau nu. Banca Centrală Europeană lucrează deja cu guvernatorii băncilor centrale din zona euro la proiect, guvernatori care nu sunt pe deplin convinși de necesitatea adoptării monedei digitale. „Emiterea unui euro digital nu ar trebui să fie în detrimentul stabilităţii sistemului financiar”, spune Margarita Delgado, guvernatorul adjunct al băncii centrale a Spaniei, citat de Reuters, care arată că este preocupată de elementele care ar putea afecta competitivitatea și rentabilitatea băncilor. Dar „gradul ridicat de digitalizare din ultimele decenii a condus la modificări și în cadrul sistemul financiar global și asupra infrastructurilor sistemelor de plăți, conducând la apariția unor noi mijloace de plată și tranzacționare”, arată Banca Națională a României (BNR) în ultimul raport anual, în care mai spune că una dintre componentele acestui fenomen de digitalizare financiară este moneda digitală emisă de către banca centrală (Central Bank Digital Currency, CBDC), care în cazul BCE va fi un euro digital. 

Ce este o monedă digitală? 

Moneda digitală sau moneda electronică este o monedă disponibilă doar sub formă digitală, în spațiul online, nu și în formă fizică. Monedele digitale sunt stocate și utilizate prin sisteme informatice digitale, iar efectuarea de plăți este intermediată de un sistem electronic. Poate fi utilizată și cu ajutorul unui card sau a unui telefon pentru a plăti la companiile care acceptă monede digitale. Aici apare și confuzia cu actualele monede, pe care le avem și în format fizic: și pe acestea le putem utiliza pentru plăți online sau electronice, inclusiv cu ajutorul unei brățări inteligente. Diferența apare în sistemul de transfer pe care nu îl vedem: moneda digitală va fi mult mai simplu de operat și tranzacționat, cu taxe aferente mult mai mici. O monedă digitală globală, spre exemplu, ar elimina taxele de transfer internațional și diferențele de curs valutar. 

Monede digitale sunt deja testate de băncile centrale din SUA și China, iar unele state, precum Nigeria, Bahamas și Jamaica le-au introdus deja. BCE este obligată să țină pasul cu tehnologia, pentru a nu mai depinde de furnizori de servicii controlați de companii non-europene, precum Mastercard, Visa, Apple Pay sau Google Pay, după cum a declarat și Christine Lagarde, președinta BCE. „Este foarte nesănătos să te bazezi pe o singură sursă de energie, este foarte nesănătos să te bazezi pe o singură sursă de plată”, a declarat Christine Lagarde, făcând o paralelă între situația statelor europene în ceea ce privește importul de gaze naturale și petrol și sectorul financiar. Șefa BCE a arătat că scopul monedei euro digitale este autonomia și reziliența Europei în sistemele nevăzute de consumatori, dar esențiale pentru funcționarea sistemului de plăți și transferuri financiare. 

De altfel, BCE a demarată în iulie 2021 un studiu privind furnizarea de monede electronice începând cu 2027 sau 2028. Instituția a precizat deja că euro digital, care va avea o valoare egală cu cea a euro fizic, nu va căuta să înlocuiască moneda din prezent sau a plăților cash, ci va funcționa ca o opțiune de plată suplimentară. Va fi disponibilă doar pentru cetățenii care locuiesc în zona euro, inclusiv pentru cei care nu au un cont bancar. De asemenea, va putea fi acceptat și de companiile din afara zonei euro, dar care își vor deschide un cont la un furnizor din zona euro. 

De cealaltă parte, băncile comerciale, care vor integra euro digital în serviciile oferite clienților, se tem că persoanele particulare și-ar putea retrage masiv din conturile curente pentru a le depozite în euro digital, iar sumele nu ar mai fi înscrise în bilanțurile contabile (așa cum se întâmplă câu numerarul deținut de clienți). Din acest motiv, Comisia Europeană a decis că BCE „va dezvolta instrumente pentru a limita utilizarea euro digital ca rezervă de valoare”, adică se va stabili un plafon, sugerat a fi echivalentul a 3.000 de euro. 

Euro digital nu e o criptomonedă

Important de înțeles este că euro digital sau orice altă CBDC nu este o criptomonedă, cum sunt Bitcoin sau Ethereum. Euro digital va fi emis de BCE, ceea ce înseamnă că are o valoare stabilă, iar băncile centrale au responsabilitatea de a menține valoarea banilor indiferent de firma acestora, digitală sau fizică. Moneda digitală va completa banii în numerar și va fi folosită în același fel, diferența fiind că nu va mai fi deținută și utilizată fizic, ci digital. Dar tranzacțiile se vor desfășura instant, adică banii vor intra imediat în contul comercianților (la fel ca numerarul). În prezent, comercianții nu își primesc banii pe loc atunci când plătim cu cardul. Totodată, tranzacțiile vor fi anonime, la fel precum cele în numerar. „În plus, se va pune accent în mod deosebit pe includerea grupurilor vulnerabile, precum solicitanții de azil sau beneficiarii de protecție internațională, persoanele care nu au o adresă fixă sau resortisanții țărilor terțe cărora nu li s-a acordat permis de ședere, dar a căror expulzare este imposibilă din motive de drept sau de fapt”, arată BCE în expunerea privind euro digital. 

BCE însă testează ce tehnologie va fi utilizată pentru dezvoltarea monedei europ digitale, diferite abordări și tehnologii, atât centralizate, cât  și descentralizate. Inclusiv tehnologia blockchain, prin „registrul distribuit” (distributed ledger technology), care stă la baza criptomonedelor, este luată în calcul, dar durează până se ajunge la o decizie. 

Cele mai citite știri

Exit mobile version