Actualitate

Banca Japoneză pentru Cooperare Internațională, interesată să cofinanțeze Fondul de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare (Recovery Equity Fund) din România

Japonia vrea să investească în România prin intermediul unui vehicul de cofinanțare a Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, a anunțat Mihai Precup, președintele Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), după o întâlnire avută cu mai mulți reprezentanți ai Băncii Japoneze pentru Cooperare Internațională (JBIC).

Conform declarațiilor făcute de Mihai Precup, instituția financiară japoneză are deja experiență în administrarea unui astfel de fond de fonduri pe care îl deține în Polonia și care va fi utilizat și pentru cofinanțarea Fondului de Fonduri de capital de risc pentru Reziliență (Recovery Equity Fund sau REF) din România.

“Reprezentanții JBIC au declarat că sunt interesați de cofinanțarea Fondului de fonduri, un instrument pentru finanțarea de startup-uri în valoare de 400 de milioane de euro gestionat de Guvernul României împreună cu European Investment Fund. Această sursă de finanțare se adresează mai multor categorii de fonduri: fonduri de infrastructură, fonduri de capital de dezvoltare (private equity), fonduri de capital de risc (venture capital) sau platforme de crowdfunding. Experiența în administrarea unui astfel de fond de fonduri în Polonia va fi utilizată ca vehicul pentru confinanțarea proiectelor din țara noastră, partea română fiind responsabilă cu realizarea unei analize preliminare,” a declarat președintele AMEPIP, la finalul întâlnirii cu oficialii Japan Bank for International Cooperation.

În decembrie 2021, Guvernul României și Fondul European de investiții au semnat un contract pentru înființarea Fondului de Fonduri de Capital de Risc pentru Redresare, investiție finanțată printr-o contribuție de 400 milioane euro din Componenta 9 a PNRR – ”Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare”. Se anticipează că, până în 2026,  aproximativ douăzeci de fonduri de investiții vor obține resurse pentru a investi în firme românești. Apelul pentru selecția intermediarilor financiari a fost lansat în august 2022.

Tot la întâlnirea de la Tokyo, reprezentanții instituției financiare japoneze și-au exprimat interesul și pentru achiziționarea de obligațiuni denominate în yeni, așa numitele Samurai Bonds, prin care țara noastră își va putea diversifica sursele pentru acoperirea necesarului de finanțare. Primele obligațiuni denominate în yeni japonezi sunt plănuite să fie lansate în 2024.

Cele mai recente știri

To Top