Actualitate

Banii de pensii private ai românilor, creștere impresionantă la început de an

Posted on

Sistemul de pensii private din România dă semne puternice de revenire. După ce în 2022 a trecut printr-o serie de corecții zdravene, cifrele arată că sumele celor 8 milioane de români înscriși în sistemul de pensii private (Pilonul II) înregistrează o creștere semnificativă la începutul acestui an. 

Conform datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, la 28 de februarie 2023, numărul participanților la sistemul de pensii private pilonul II a depășit pragul de 8 milioane de persoane, față de 7,8 milioane înregistrați la finalul lunii februarie a anului trecut. Trebuie remarcat însă faptul că numărul participanților care au contribuțiile virate în luna curentă este de doar 4 milioane, un nivel care se păstrează constant de la lună la lună. 

Datele ASF consultate de Income Magazine arată o creștere de 31% a contribuției medii pentru pilonul II de pensii, de la 230,5 lei în februarie 2022 la 302 lei la sfârșitul lunii februarie a acestui an, fapt care a generat automat și o creștere a activelor nete în sistem. 

Peste 100 de miliarde de lei în sistemul de pensii private

Activele totale ale fondurilor de pensii administrate privat au crescut cu 14,6% și au ajuns la nivelul de 101,4 miliarde de lei față de 88,4 miliarde de lei, nivelul înregistrat la finalul lunii februarie a anului trecut, ceea ce reprezintă imaginea unei reveniri în forță, după ce anul 2022 a fost cel mai dificil an din istorie pentru sistemul de pensii administrate privat. 

Dacă activele totale reflectă inclusiv cotizațiile oamenilor, care au crescut substanțial în ultima perioadă, deci este un indicator nu atât de relevant pentru performanțele administratorilor, Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) arată exact ce randament au obținut administratorii pentru participanți. Prin înmulțirea VUAN cu numărul de unități de fond pe care le dețineți puteți afla oricând câți bani aveți în contul de pensie.

În acest context, vestea cu adevărat bună este că și nivelul VUAN a crescut substanțial la începutul acestui an. Conform datelor consultate de Income Magazine, între 1 ianuarie și 17 martie 2023 BCR Pensii a reușit o creștere a VUAN chiar și de 4,24%, aceasta fiind și cea mai mare creștere dintre toți administratorii de pensii private. 

În ceea ce privește performanța raportată la anul trecut, datele ASF arată că nivelul VUAN la Metropolitan a crescut cel mai mult, cu 3,83%. La polul opus, BCR pensii a înregistrat cea mai mică scădere anuală a VUAN, de doar, 0,02%. 

Fondurile de pensii, investiții în infrastructură 

În acest context de creștere a activelor, trebuie precizat faptul că fondurile de pensii private ar putea să aloce 3 milioane de euro pentru proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România, în condiţiile în care 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, conform reglementării fondurilor de pensii. 

„Fondurile de pensii caută investiţii pentru a plasa banii pe termen lung şi investiţii sigure, cu un cash-flow, un flux de trezorerie predictibil. În reglementarea fondurilor de pensii, 15% din portofoliu poate să fie alocat înspre proiecte de parteneriat public-privat, ceea ce înseamnă undeva la 3 milioane de euro, care ar putea să fie alocaţi înspre proiecte mari de infrastructură, de investiţii pentru România,” a declarat Mihai Călin Precup, secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Discuția despre portofoliile de investiții ale fondurilor de pensii vine în contextul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat anul trecut o serie de măsuri care să reglementeze mai bine felul în care administratorii de pensii decid să investească banii de pensii ai românilor. Modificările au fost făcute într-un moment critic în care s-a constata creşterea riscului de piaţă cauzat de o volatilitate ridicată pe pieţele financiare din Uniunea Europeană

Cele mai citite știri

Exit mobile version