Actualitate

BCE a lăsat nemodificată dobânda de referinţă la 4% şi a redus proiecţiile privind inflaţia

banca centrala europeana bce
Foto: iStock

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis joi menţinerea nemodificată a dobânzilor, pentru a doua oară consecutiv, şi a redus estimările privind inflaţia, transmit DPA şi Reuters.

Anul acesta BCE a majorat dobânzile la un nivel ridicat record, dar datele surprinzătoare privind inflaţia exclud o nouă înăsprire a politicii monetare, mutând dezbaterea spre momentul la care va începe reducerea dobânzilor.

Ca urmare a decizie adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor rămâne nemodificate la nivelurile de 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00%. Acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii de la lansarea monedei euro în 1999. În urmă cu doar 14 luni, aceeaşi dobândă era la un minim record de minus 0,5%, ceea ce însemna că băncile plăteau pentru a-şi depozita numerarul în siguranţă la BCE.

„Ratele dobânzilor sunt la niveluri care, menţinute o perioadă suficient de îndelungată, vor avea o contribuţie substanţială la îndeplinirea ţintei de inflaţie”, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.

În noiembrie, rata anuală a inflaţiei în zona euro a coborât până la 2,4%, de la un nivel de 2,9% în octombrie, aceasta fiind a treia lună consecutivă în care inflaţia în zona euro înregistrează o scădere peste aşteptări.

Joi, BCE a previzionat că rata inflaţiei în zona euro va scădea mai rapid decât estima în urmă cu trei luni, în timp ce perspectivele economice sunt mai nefavorabile decât înainte. Acum, instituţia cu sediul la Frankfurt prognozează o inflaţie de 5,4% în 2023, după ce în septembrie previziona un nivel de 5,6%.

Pentru 2024, BCE se aşteaptă la o rată a inflaţiei de 2,7%, după ce în septembrie previziona un nivel de 3,2%. Prognoza pentru 2025 a fost menţinută la 2,1%, iar în 2026 este estimat un nivel de 1,9%, sub ţinta BCE pe termen mediu de 2%.

Conform previziunilor BCE, economia zonei euro va creşte anula acesta cu 0,6%, după ce în septembrie previziona un nivel de 0,7%, şi cu 0,8% în 2024, faţă de un avans de 1% prognozat anterior. În 2025 şi în 2026 este estimată o expansiune de 1,5%.

Unii analişti avertizează că dobânzile au fost prea mult majorate în ultimul an şi jumătate, iar creditarea devine atât de restrictivă, încât ar putea adânci recesiunea sau ar putea încetini redresarea.

Cele mai recente știri

To Top