Business

BCE: Creditarea companiilor din zona euro stagnează

Posted on

Foto: iStock

Acordarea de împrumuturi bancare companiilor şi gospodăriilor din zona euro a continuat să stagneze luna trecută, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană (BCE), adăugându-se dovezilor în creştere că majorarea dobânzilor frânează creditarea şi creşterea economică, transmit DPA şi Reuters.

Împrumuturile acordate gospodăriilor au crescut cu doar 0,3% în februarie, după o expansiune similară luna precedentă, în timp ce creditarea companiilor din zona euro a accelerat uşor, la 0,4%, de la 0,2% în ianuarie.

Veştile bune vin de pe segmentul banilor care circulă în economia zonei euro. Creşterea masei monetare M3, considerată drept un indicator al activităţii economice, s-a situat la 0,4% în februarie, după un avans de 0,1% luna precedentă. Este a treia lună de creştere consecutivă şi cel mai rapid ritm din iunie 2023.

Pentru BCE, datele arată că actualul ritm al creditării şi al investiţiilor rămâne redus, a apreciat economistul ING Bert Colijn.

Mulţi oficiali BCE şi-au exprimat sprijinul pentru o primă reducere a costurilor de împrumut, de la actualul nivel ridicat record, cel mai probabil în iunie, dezbaterea concentrându-se acum la cât de multe scăderi ale dobânzii vor urma.

De asemenea, economistul Jack Allen-Reynolds de la Capital Economics a estimat că reducerile de dobânzi din semestrul doi al anului ar trebui să ducă la creşterea creditării. Totuşi, a explicat Allen-Reynolds, reducerea costurilor de împrumut va duce doar la o redresare graduală a împrumuturilor către companiile şi gospodăriile din zona euro.

La finalul anului trecut, zona euro a evitat recesiunea, iar economiştii se aşteaptă la un avans de doar 0,1% în primul trimestru, iar pe ansamblul anului la o creştere de 0,5%.

Cele mai citite știri

Exit mobile version