Actualitate

BERD împrumută băncii Ukreximbank 50 de milioane de euro pentru menţinerea finanţării sectorului privat şi municipalităţilor Ucrainei

bani investitii euro
Foto: iStock

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro uneia dintre cele mai mari bănci din Ucraina, Ukreximbank, deţinută de stat, în baza unui acord semnat vineri, transmite News.ro, care citează Reuters.

Matteo Patrone, directorul general al BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, a declarat într-un comunicat că finanţarea ar contribui la menţinerea fluxului de finanţare către sectorul privat şi municipalităţile Ucrainei, în ciuda războiului Rusiei împotriva vecinului său.

Invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, începută în februarie 2022, a lovit puternic economia ucraineană, devastând infrastructura Ucrainei şi diminuând capacitatea sa de producţie industrială.

”În timp de război, precum şi în perioada de redresare postbelică, este fundamental ca clienţii Ukreximbank din sectoarele prioritare să aibă acces la investiţii, fonduri comerciale şi acoperire de risc de război.

Noua finanţare de la BERD va consolida cu siguranţă rezistenţa şi adaptabilitatea economiei Ucrainei”, a declarat Oleksandr Şciur, membru al Consiliului de Administraţie al Ukreximbank.

BERD a spus că nevoile de finanţare ale municipalităţilor sunt în creştere, în special în vestul Ucrainei, unde oraşele găzduiau zeci de mii de oameni şi multe afaceri care au fugit din regiunile de est, aflate în prima linie.

Acordul de împrumut a fost semnat la sediul BERD la o zi după ce oficialii ucraineni au încheiat conferinţa pentru Recuperarea Ucrainei de la Londra.

Preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina şi-a asigurat sprijin bugetar direct de zeci de miliarde de dolari de la partenerii săi occidentali şi câteva sute de companii private şi-au exprimat dorinţa de a investi în Ucraina.

”Următoarea sarcină este de a implementa acorduri privind asigurarea riscului de război pentru investitori şi de a ajuta primele companii să intre în Ucraina sub aceste garanţii de securitate”, a spus Zelenski în aplicaţia de mesagerie Telegram.

Cele mai recente știri

To Top