Tehnologie

Biroul pentru Drepturi de Autor din SUA: Unele lucrări asistate de AI sunt eligibile pentru drepturi de autor

Posted on

Foto: iStock

Biroul pentru Drepturi de Autor din SUA a emis miercuri noi îndrumări, pentru a clarifica când operele artistice create cu ajutorul inteligenţei artificiale sunt eligibile pentru drepturi de autor, transmite Reuters.

Pe baza unei decizii emise luna trecută de respingere a drepturilor de autor pentru imaginile create de sistemul generativ AI Midjourney, biroul a spus că protecţia drepturilor de autor depinde dacă contribuţiile AI sunt ”rezultatul reproducerii mecanice”, cum ar fi un răspuns la solicitările textului sau dacă acestea reflectă ”propria concepţie mentală” a autorului.

Răspunsul va depinde de circumstanţe, în special de modul în care funcţionează instrumentul AI şi de modul în care a fost folosit pentru a crea lucrarea finală”, a spus biroul în răspunsul formulat, însă nu a comentat îndrumările.

Sistemele AI generative precum Midjourney, ChatGPT şi DALL-E, care creează text şi imagini ca răspuns la instrucţiunile umane, au crescut exponențial în popularitate în ultima perioadă.

OpenAI, susţinută de Microsoft, a lansat marţi GPT-4, o versiune îmbunătăţită a ChatGPT.

Biroul pentru Drepturi de Autor a analizat pentru prima dată, luna trecută, dacă rezultatele sale sunt protejate prin drepturi de autor, găsind că imagini generate de Midjourney în cartea de benzi desenate a lui Kris Kashtanova ”Zarya of the Dawn” nu pot fi protejate, deşi textul lui Kashtanova şi aranjamentul unic al elementelor cărţii ar putea fi protejate.

Biroul a reiterat miercuri că protecţia drepturilor de autor depinde de cantitatea de creativitate umană implicată şi că cele mai populare sisteme de inteligenţă artificială probabil nu creează lucrări care pot fi protejate prin drepturi de autor.

Pe baza înţelegerii de către Birou a tehnologiilor AI generative disponibile în prezent, utilizatorii nu exercită controlul creativ suprem asupra modului în care astfel de sisteme interpretează solicitările şi generează material. În schimb, aceste solicitări funcţionează mai degrabă ca instrucţiuni pentru un artist care lucrează la comandă”, a spus biroul.

Modificările şi aranjamentele creative ale lucrărilor create de AI, cum ar fi benzile desenate ale lui Kashtanova, pot fi încă protejate prin drepturi de autor, iar biroul a spus că politica sa ”nu înseamnă că instrumentele tehnologice nu pot face parte din procesul creativ”.

În fiecare caz, ceea ce contează este măsura în care omul a avut controlul creativ asupra expresiei operei şi a format de fapt elementele tradiţionale ale autorului”, a spus biroul.

Biroul a mai spus că solicitanţii de drepturi de autor trebuie să dezvăluie când munca lor include material creat de AI şi că cererile depuse anterior care nu dezvăluie rolul AI trebuie corectate

Cele mai citite știri

Exit mobile version