Transporturi
Boeing a demarat o majorare de capital cu o valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari
Boeing a demarat luni o operaţiune de majorare de capital, care ar putea să se ridice la 19 miliarde de dolari, într-un context în care constructorul aeronautic american vrea să îşi consolideze finanţele, afectat de o grevă care durează de mai mult de o lună, precum şi de problemele cu siguranţa avioanelor sale, informează Reuters.
Într-un comunicat de presă difuzat luni, Boeing a informat că va oferi la vânzare 90 de milioane de acţiuni ordinare şi certificate de acţiuni în valoare de aproximativ cinci miliarde de dolari. Valoarea totală a ofertei este de 19 miliarde de dolari, pe baza preţului de 155,01 dolari pe acţiune înregistrat vineri seară de titlurile Boeing.
Anunţul privind această importantă majorare de capital a dus la creşterea cu 1% a cotaţiei acţiunilor Boeing, în tranzacţiile care precedă deschiderea bursei americane. Aceasta după ce, de la începutul anului şi până în prezent, acţiunile Boeing au înregistrat o cădere de peste 40%.
Majorarea de capital va consolida finanţele Boeing, afectate de o grevă a unui număr de peste 33.000 de angajaţi, care paralizează din 13 septembrie două dintre principalele sale uzine. Aceasta în condiţiile în care producătorul de avioane era vizat deja de un plafon impus de autoritatea de reglementare cu privire la producţia de avioane MX, după ce în luna ianuarie a acestui an un Boeing 737 MAX 9 a fost nevoit să aterizeze de urgenţă după ce o parte a fuzelajului pe care se afla un hublou s-a desprins după decolare.
Combinaţia dintre grevă şi problemele de producţie au făcut ca Boeing să înregistreze pierderi de şase miliarde de dolari în trimestrul al treilea, cele mai mari pierderi din ultimii patru ani. În aceste condiţii, o majorare de capital era esenţială pentru ca Boeing să îşi păstreze ratingul de tip investment-grade (-recomandat pentru investiţii-nr.). Agenţii de rating au avertizat că o grevă prelungită ar putea duce la o retrogradare a Boeing, ceea ce ar face mai scumpă strângerea de capital.