Actualitate
Bogdan Ivan: „Birocrația încurcă și antreprenorii și alte instituții ale statului”
Intelligent Money Marathon, locul în care antreprenorii, liderii instituționali și profesioniștii din finanțe își dau întâlnire pentru o zi plină de inspirație, know-how și networking valoros, are loc astăzi în București, la Romexpo. Organizat de Antena 3 CNN în parteneriat cu IMM România, alături de Asociația Română a Băncilor, Academia de Studii Economice și Autoritatea de Supraveghere Financiară, acest eveniment reprezintă reperul anului pentru mediul de afaceri și sistemul bancar din România, transformând Bucureștiul în punctul de întâlnire al celor mai influenți antreprenori, CEO, specialiști bancari și factori de decizie, într-un maraton de idei, soluții și parteneriate care vor defini viitorul economic.
Dacă președintele de onoare al IMM România Florin Jianu a prezentat, în cadrul primului panel al evenimentului, rezultatele unui sondaj desfășurat de instituție în rândul antreprenorilor, ministrul Economiei a tras un semnal de alarmă legat de birocrația excesivă cu care se confruntă atât mediul de afaceri, cât și statul.
„Am avut patru momente în ultimii trei ani care au provocat îngrijorări în mediul antreprenorial și pe bursă. În februarie 2022, când Rusia a invadat Ucraina, pandemia din 2020, ultima săptămâna din noiembrie de anul trecut după alegeri și anul acesta după primul tur al alegerilor în care pe primul loc s-au clasat niște domni care spuneau că dacă o să ajungă la Cotroceni o să naționalizeze 51% din afaceri. Acest lucru e un semnal foarte prost și pentru antreprenorii români și pentru investitorii străini. Am avut discuții cu investitori și antreprenori – foarte mulți și-au pus pe hold investițiile până când situația economică se va stabiliza. În primul tur al prezidențialilor cel care s-a clasat pe primul loc, cu peste 40% din voturi, venea cu o propunere de premier care, pe lângă industrializarea calului, afirma în programul său că dorește că 51% din businessurile străine să fie naționalizate. Inepții – toți investitorii se uită pe știri și sunt îngrijorați.
Am văzut un studiu în care peste 60% dintre antreprenorii din România își doresc ca, dincolo de predictibilitatea politică, statul să nu-i încurce prin birocrație. Ceea ce se întâmplă astăzi, din nefericire: acea birocrație încurcă și antreprenorii și alte instituții ale statului. Nu putem face statul mai suplu fără a forța digitalizarea. Cei mai mulți din aparatul de stat nu îți doresc acest lucru. E evident că avem o luptă cu concepții împământenite în administrația publică, unde antreprenorii ajung să se simtă ca în fața unui procuror. Dacă vrem să fim relevanți pe piața internațională avem nevoie de munca asta în sincron. Nu putem să punem întreaga presiune pe mediul privat fără să punem o presiune constructivă și pe mediul public care să fie forțat să se dezvolte. Nu poți să stai să termini o investiție de milioane de euro și să dureze mai mult obținerea documentelor și autorizațiilor decât activitatea în sine.
Programele de finanțare
Din punct de vedere al programului Start Up Nation, care este în derulare în momentul de față, sunt peste 440 de euro alocați acolo, deși au fost opinii ale unor colegi din potențiala viitoare coaliție de a anula acel program – e imposibil. De asemenea, acei bani nu pot fi folosiți cu altă destinație.
Ce pot să vă spun legat de programele de digitalizare – în urma negocierii cu CE nu au fost sume care să se piardă, acolo unde am avut absorbție foarte bună și supracontractare… am alocat bani și bani suplimentari de la programele care s-au blocat. Nu pierdem bani”, a declarat Bogdan Gruia Ivan în cadrul evenimentului.