Actualitate

Boloş: Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică şi suntem ferm angajaţi într-un amplu proces de reforme

Posted on

Foto: gov.ro

România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, fonduri europene substanţiale care vor contribui la investiţii cu efecte multiplicatoare semnificative, a transmis delegaţia română, condusă de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale (BM), de la Washington.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook a Ministerului de Finanţe, agenda a cuprins miercuri, în prima zi a vizitei, întâlniri de lucru cu Antonella Bassani, vicepreşedinte pentru Europa şi Asia Centrală, din cadrul Băncii Mondiale (alături de echipa sa tehnică) şi Eugene Ruggenaath, director executiv Constituenta Olandeză a Băncii Mondiale.

Reprezentanţii BM au oferit asigurări că vor accelera procesul de contractare pentru împrumuturi de aproximativ un miliard de euro pentru politici de dezvoltare care vizează creştere verde şi incluzivă (Development Policy Financing/Loan – DPF/DPL) şi managementul riscurilor în caz de catastrofe (Catastrophic Deferred Drawdown Option – CAT-DDO).

„Dată fiind importanţa împrumuturilor pentru politica de dezvoltare în promovarea măsurilor de reformă, suntem recunoscători pentru sprijinul remarcabil în implementarea şi finalizarea cu succes a celor două operaţiuni pentru creştere verde şi favorabilă incluziunii în 2022 şi 2023”, a afirmat ministrul Marcel Boloş.

Partea română a subliniat că România va menţine echilibrul macroeconomic şi angajamentul ferm de a continua reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, fonduri europene substanţiale care vor contribui la investiţii cu efecte multiplicatoare semnificative. Oficialii români au precizat că este nevoie de sprijinul continuu al Băncii, pentru finanţare complementară, pentru ca toate aceste oportunităţi să fie valorificate, se arată în postare.

De asemenea, ministrul român de Finanţe le-a spus oficialilor Băncii Mondiale că se bazează în continuare pe sprijinul International Finance Corporation (IFC) pentru investiţiile private în România, prin identificarea de noi oportunităţi de finanţare, pentru a contribui la reducerea decalajelor de infrastructură la nivelul transporturilor, energiei regenerabile, deşeurilor şi tratării apei. În acest sens, a invitat echipele tehnice ale Băncii Mondiale în România să colaboreze cu echipa MF.

„Ne menţinem angajamentul să promovăm stabilitatea macroeconomică şi suntem ferm angajaţi într-un amplu proces de reforme, care au ca rezultat creşterea economiei româneşti şi susţinerea unui nou cadru de dezvoltare durabilă, justă şi incluzivă”, a conchis Marcel Boloş.

De asemenea, IFC doreşte să se implice activ în sprijinirea implementării proiectelor prioritare de parteneriat public-privat (PPP) în domeniul sănătăţii (Timişoara, Ploieşti) sau managementul deşeurilor/economie circulară (Braşov, Constanţa).

Reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Grupului Băncii Mondiale (BM) se desfăşoară între 15 – 20 aprilie 2024. Printre temele abordate în cadrul Reuniunilor se numără perspectivele economice mondiale, eradicarea sărăciei, dezvoltarea economică.

Raportat la dimensiunea expunerii IFC în regiune, România este prima ţară ca portofoliu IFC şi în primele 10 state din lume, cu un portofoliu de 2,1 miliarde de dolari, reprezentând a zecea cea mai mare expunere la nivel global, cu peste 7 miliarde de dolari investiţi în diverse sectoare din 1991.

Cele mai citite știri

Exit mobile version