Actualitate

BRI avertizează că datoria statelor este o ameninţare la adresa stabilităţii financiare

Posted on

Foto: iStock

Nivelul actual de îndatorare al statelor constituie „o ameninţare serioasă” la adresa economiei şi stabilităţii financiare la nivel mondial, potrivit economistului şef al Băncii Reglementelor Internaţionale (BRI), Claudio Borio, transmite AFP.

De mai mulţi ani, BRI, instituţie denumită şi „banca centrală a băncilor centrale”, lansează avertismente cu privire la nivelul ridicat al datoriilor companiilor şi statelor, care s-au acumulat pe parcursul perioadei îndelungate de dobânzi reduse.

„Traiectoria datoriei publice constituie cea mai serioasă ameninţare la adresa stabilităţii macroeconomice şi financiare pe termen lung”, a declarat Claudio Borio într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul publicării raportului trimestrial al BRI. „La un moment dat, pe care nici noi nu îl putem prognoza, pieţele financiare vor acorda mai multă atenţie acestui subiect, dacă autorităţile nu schimbă direcţia”, a adăugat Claudio Borio.

Există însă „semne că pieţele financiare încep să conştientizeze aceste volume în creştere ale datoriei publice”, a mai spus Claudio Borio.

Trimestrial, această instituţie cu sediul la Basel (Elveţia) publică un raport în care analizează cele mai recente evoluţii de pe pieţele financiare.

În raportul publicat marţi, BRI menţionează că optimismul a continuat să predomine pe pieţele financiare în ultimele luni, „în pofida riscurilor persistente”. Indicii bursieri din SUA au atins maxime istorice după alegerile prezidenţiale, chiar dacă performanţele au fost mai amestecate pe alte pieţe.

BRI atrage totuşi atenţia asupra revenirii îngrijorărilor cu privire la situaţia bugetară a mai multor ţări. Anumiţi indicatori de pe pieţele de obligaţiuni demonstrează „un disconfort crescut în rândul investitorilor”, se arată în raportul BRI. Instituţia dă drept exemplu volatilitatea obligaţiunilor emise de Trezoreria americană, care pare să indice faptul că investitorii cer „randamente mai mari decât riscurile” pentru a deţine titluri de stat pe termen lung.

Înfiinţată în anul 1930, Banca Reglementelor Internaţionale este cea mai veche instituţie financiară internaţională. BRI este contraparte pentru tranzacţiile financiare derulate de băncile centrale. În plus, BRI serveşte şi ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii între instituţiile de emisiune monetară şi drept centru de cercetare economică şi monetară. De asemenea, BRI acţionează, printre altele, şi ca agent sau mandatar pentru operaţiunile financiare internaţionale.

Cele mai citite știri

Exit mobile version