Timp liber
Bucovina, destinația perfectă în orice anotimp
De la Suceava până la Vatra Dornei, Bucovina este un imens muzeu în aer liber, care îmbină perfect tradiționalul cu noul, arhitectura cu natura, istoria și gastronomia. Cetatea de Scaun a Sucevei este una dintre cele mai frumoase din Europa, iar mănăstirile din această zonă își primesc atât pelerinii, cât și vizitatorii obișnuiți. Bucovina este preferată de cei care își doresc vacanțe în stil tradițional, cu peisaje de basm și mâncare bună, dar și cu nenumărate posibilități de a face drumeții, sporturi extreme sau călărie.
Un circuit al mănăstirilor din Bucovina ar trebui să înceapă cu Dragomirna, o bijuterie arhitecturală cu ziduri groase de apărare, situată la circa 20 de kilometri distanță față de Suceava. De aici se poate merge mai departe, spre Agapia, Sucevița, Voroneț și Moldovița, într-o singură zi dintr-un circuit mai amplu. Oriunde s-ar alege locul de cazare în Bucovina, ospitalitatea este garantată, iar confortul este asigurat, indiferent de preț și de numărul de margarete al pensiunii.
Cei care preferă mai mult confort au la dispoziție hoteluri de trei sau patru stele, în mai multe localități turistice, printre cele mai apreciate fiind Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc sau Vatra Dornei. Dintr-un astfel de circuit în Bucovina nu ar trebui să lipsească o zi pe Muntele Rarău, dar nici vizitarea unor localități care păstrează tradiții strămoșești, precum comuna Ciocănești, situată pe malul râului Bistrița, în vestul Bucovinei, la doar 22 de kilometri distanță de stațiunea turistică Vatra Dornei sau Marginea, cea din urmă fiind renumită pentru ceramica neagră, specifică zonei. Casele pictate au transformat comuna Ciocănești într-un muzeu interactiv.
Aventură și delicii culinare
În Bucovina se face, de mulți ani, și turism de aventură. Se poate face rafting pe Bistrița sau se poate alege varianta arhaică: pluta din bușteni, la Ciocănești. Râul Bistrița este renumit pentru păstrăvii săi, care fac parte din tradiția culinară a zonei. Cel mai căutat este păstrăvul afumat, în cuib de brad, iar o rețetă specifică zonei este păstrăvul cu smântână, rețete care au făcut celebră această regiune. Aici s-a organizat, mulți ani, Festivalul Păstrăvului, care atrage, de fiecare dată, mii de gurmanzi.
Vatra Dornei este una dintre cele mai vechi localități turistice montane din Bucovina. Următoarea localitate bucovineană, pe drumul spre Suceava, este Câmpulung Moldovenesc, un orășel așezat la poalele muntelui, străbătut de râul Moldova și vegheat de păduri de brad. Chiar dacă face parte, din punct de vedere administrativ, din mediul urban, tradițiile strămoșești s-au păstrat aici la fel ca în toate satele Bucovinei.
Cultură, drumeții și aventură
Arhitectura zonei amintește și astăzi de influența Imperiului Austro-Ungar, iar gospodăriile au aici ceva impunător, o ordine aparte, în afară de dimensiunile extinse și decorațiunile geometrice specifice zonei. Iar de aici, Rarăul cheamă la drumeție și la aventură.
Drumul spre Pietrele Doamnei pleacă din Câmpulung și străbate pădurea de brazi. Pentru cei care sunt amatori de drumeții montane, Rarăul e fascinant, în orice zi a anului. Rezervaţia Naturală Pietrele Doamnei-Rarău, arie protejată, fascinează atît prin frumusețea naturală a muntelui, cât și prin legendele născute aici.