Energie

Burduja: Am aprobat programul de iarnă; Sistemul Energetic Naţional stă bine

Posted on

Executivul a aprobat, în şedinţa de miercuri, Programul de iarnă în sectorul energetic, a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja, precizând că au fost analizate atât un scenariu pesimist, cât şi unul moderat, iar România stă bine.

„Astăzi am aprobat în şedinţă de Guvern programul de iarnă. Este un pas pe care îl facem în fiecare an. L-am făcut din timp. Noi, dacă vă amintiţi, încă de acum o lună ne-am văzut în Comandamentul energetic pentru iarnă, pe principiul: trebuie să ne facem sanie vara. Era o zi cu temperaturi de peste 30 de grade şi am vrut să pregătim aceste lucruri din timp. Vreau să vă dau o perspectivă asupra situaţiei Sistemului Energetic Naţional. Stăm bine. Avem un grad de umplere în lacurile energetice de 74%, acoperitor pentru ceea ce urmează în sezonul rece, chiar dacă vor fi luni mai secetoase. Până acum, septembrie a depăşit aşteptările. A plouat destul de mult. Cu 74% intrând în sezonul rece, suntem în regulă”, a explicat ministrul la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

În ceea ce priveşte stocurile de gaze, Burduja a subliniat că România şi-a îndeplinit obligaţia în faţa Comisiei Europene cu 70 de zile înainte de termen, în prezent gradul de umplere în depozitele de gaze fiind de peste 100%.

„Da, se face un supraplin. Este o rezervă tehnică. Pentru români e simplu de înţeles dacă ne gândim că atunci când mergem la staţia PECO şi umplem dincolo de sau până la buşon, după ce se face click. Şi atunci, avem astăzi undeva la 101,43% gradul de umplere. 3,2 miliarde normal metri cubi înmagazinaţi. Aşadar, şi din perspectiva stocului de gaze, pregătirile sunt în bună regulă”, a punctat el.

Referitor la stocurile de cărbune, ministrul a semnalat că există un stoc de 397.400 tone în centralele Complexului Energetic Oltenia şi încă 117.000 tone în cariere, respectiv un total de 536.400 tone, un nivel uşor mai mare decât cel de anul trecut. De asemenea, la Complexul Energetic Valea Jiului, la Paroşeni, stocul este de aproape 30.000 tone de huilă, faţă de anul trecut creşterea fiind semnificativă. Şi la Electrocentrale Craiova, un CET important, care funcţionează în continuare pe lignit exploatat în carierele de la Complexul Energetic Oltenia, există un stoc de 87.600 tone, un nivel satisfăcător pentru pregătirea sezonului rece.

„Împreună cu Dispecerul Energetic Naţional am analizat scenariile pentru iarna aceasta. Am luat în calcul şi un scenariu pesimist şi un scenariu moderat. În ambele scenarii, România va fi în siguranţă. Deci românii nu vor tremura de frig în iarna aceasta. Şi, datorită eforturilor pe care Guvernul le-a făcut şi le face, nu vor tremura nici de frica facturilor, pentru că aceste facturi au rămas şi rămân plafonate până la 1 aprilie anul viitor, dacă nu cumva vom putea să prelungim această formă de sprijin compensarea-plafonarea”, a mai spus ministrul Energiei.

Pe de altă parte, el a semnalat şi că avem o capacitate de interconexiune foarte bună, inclusiv raportat la alte ţări din regiune.

„La un vârf de consum maxim prognozat de 9.500 de megawaţi în scenariu pesimist şi de 9.000 de megawaţi în scenariu moderat, mai ales seara se întâmplă asta, când nu beneficiem de producţia din parcurile solare, în ambele scenarii, şi în cel moderat şi în cel pesimist, anticipăm că pe energie electrică cel mai probabil va trebui să apelăm la importuri, aşa cum s-a mai întâmplat anul acesta. Şi probabil vă veţi întreba de ce? Păi sunt două cauze principale. Prima este una sistemică. România n-a investit timp de decenii în producţia de energie electrică. S-au pus în funcţiune foarte puţine capacităţi noi, faţă de 1989 capacităţi de producţie în bandă au scăzut la jumătate”, a menţionat Sebastian Burduja.

Cele mai citite știri

Exit mobile version