Energie

Burduja: România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina

Posted on

Foto: iStock

România nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece este practic independentă în sectorul gazelor naturale și își acoperă necesarul de consum din producția proprie, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

‘Româƒnia nu este afectată de sistarea tranzitului gazelor naturale prin Ucraina, deoarece țara noastră nu se află în situația de a fi importator de gaze rusești. România nu are contracte directe de furnizare gaze naturale cu Gazprom, așadar încetarea acordului de tranzit nu afectează securitatea în aprovizionare la nivel național. Producția internă, nivelul bun al stocurilor de gaze din depozite și infrastructura existentă în regiune sunt pilonii care contribuie la asigurarea stabilității în aprovizionarea cu gaze naturale în România’, a afirmat ministrul Energiei.

Acesta a subliniat că România este practic independentă în sectorul gazelor naturale și își acoperă întreg necesarul de consum din producția proprie, terestră și pe mare, de 8-10 miliarde normal metri cubi (nmc).

‘În 2024, România a devenit cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană. În prezent, România are stocate aproape 2 miliarde de nmc în depozite, la un consum zilnic de sub 40 de milioane de nmc. Din motive comerciale, Româƒnia importă uneori gaze naturale din direcția Szeged-Arad și prin intermediul punctelor de interconectare din sud, cu Bulgaria, Kardam1-Negru Vodă1 (Coridorul Trans-balcanic) și Giurgiu-Ruse’, a precizat Sebastian Burduja.

El a semnalat că țara noastră sprijină la maximum și Republica Moldova prin gazoductul Iași-Ungheni, cu o capacitate tehnică de export de 1,88 miliarde mc/an – 5,1 milioane mc/zi, care poate acoperi în întregime necesarul de consum dintre Prut și Nistru.

Totodată, a adăugat el, în ultimii ani România a lucrat continuu la diversificarea surselor de aprovizionare și a rutelor alternative de transport a gazelor naturale. Astfel, prin Coridorul Vertical (Grecia-Bulgaria-România) și prin Coridorul Trans-balcanic (Turcia-Bulgaria-România-Ucraina-Republica Moldova), există acces la surse alternative, inclusiv de GNL.

Pe de altă, în 2027 România va demara producția de gaze naturale în noul proiect Neptun Deep din Marea Neagră, care are rezerve evaluate de peste 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. De asemenea, se lucrează la cea mai mare exploatare de gaze pe uscat, la Caragele.

‘Așadar, aprovizionarea cu gaze este sigură în România. De asemenea, România acoperă aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova. Mai mult, România este în măsură să contribuie direct la consolidarea aprovizionării cu gaze a Uniunii Europene, iar din 2027 își va dubla producția națională de gaz și va contribui la reducerea/eliminarea dependenței europene de gaz rusesc’, a punctat Sebastian Burduja.

Cele mai citite știri

Exit mobile version