Actualitate

Bursa de la București ia fața piețelor mature din Vest în 2023

Posted on

Investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) au parte, așa cum arată rezultatele din primele trei trimestre, de un an foarte bun. După ce în 2022 s-au înregistrat pierderi pe toți indicii, Bursa de la București reușește să revină puternic, în contradicție cu evoluția burselor principale din lume. Astfel, creșterea de pe piața de capital autohtonă a depășit 20% la finalul lui septembrie comparativ cu finalul anului trecut. 

În ciuda faptului că economia în ansamblu trece printr-o perioadă dificilă, cu estimări tot mai reduse de creștere a PIB în acest an și cu probleme structurale mari, mai ales în ceea ce privește deficitul bugetar, piața de capital a obținut rezultate spectaculoase în primele trei trimestre. La începutul lunii octombrie, indicele BET afișa o creștere de 21,9% față de ultima zi de tranzacționare a anului trecut. Indicele BET este reprezentativ pentru BVB dat fiind că urmărește evoluția celor mai importante 20 de companii listate, așa-numitele „blue-chips”, dintre care primele zece au o pondere de circa 85% în componența indicelui. Banca Transilvania are o pondere de 19.9% în BET, Hidroelectrica de 18%, OMV Petrom de 17,4%, Romgaz de 8,7% și BRD Groupe Societe Generale de 7,2%. Indicele este reprezentativ fiind cel mai ușor de utilizat de către un investitor de retail, care își poate face un portofoliu de investiții la bursă pe baza componenței acestuia, fiind astfel acționar la cele mai mari și mai stabile companii listate. Utilizarea indicelui BET pentru tranzacționare este considerată o strategie coservatoare, cu asumarea unor riscuri mai reduse decât cele asociate identificării acțiunilor care cresc mult peste medie, cum este Antibitotice Iași în acest an, cu o apreciere a cotației de circa 111%, de la un preț de 0,57 lei la finele anului trecut până la 1,21 lei la sfârșitul lui septembrie 2023. 

„Piața de capital din România traversează una dintre cele mai bune perioade din istorie și ceea ce vedem acum reprezintă rezultatul unui cumul de factori și al eforturilor depuse de BVB și de comunitatea pieței de capital în ultimii 5 ani”, spune Radu Hanga, președintele BVB. „Credem că aceste rezultate trebuie consolidate nu doar celebrate și de aceea este mai important ca oricând să avem predictibilitate și să încurajăm investițiile în piața de capital”, mai arată Radu Hanga. Listarea Hidroelectrica a fost un eveniment istoric pentru BVB, care a adunat un număr foarte mare de investitori noi și de subscrieri mult peste așteptări. Listarea a susținut puternic piața în ansamblu în evoluția din primele nouă luni ale anului, iar un efect al acesteia, respectiv distribuirea de dividende de către Fondul Proprietatea, aferente pachetului de acțiuni Hidroelectrica vândut în oferta publică, o valoare totală de 9,28 miliarde lei, va fi de susținere în continuare a pieței de capital prin reinvestirea ăn acțiuni a banilor primiți de acționari. 

Creșteri mici în Vest

De altfel, indicele BET-TR, adică BET Total Return, indicele care urmărește tot 20 de companii mari, dar include în evoluție și dividendele acordate de acestea, a reușit o apreciere de 28% în primele trei trimestre ale anului. Dar și indicele BET-BK, indicele de referință pentru administratorii de fonduri și de către investitorii instituționali, și care are în componență cele mai lichide 30 de companii listate, a înregistrat o apreciere de 20% în primele nouă luni ale anului. Aproape toți indicii BVB au consemnat creșteri de circa 20% după primele trei trimestre, excepție făcând BETAeRO, indicele pieșei alternantive de tranzacționare, care s-a apreciat doar cu aproximativ 10%, și indicele BET-FI, care urmărește societățile financiare și care a urcat doar 3%, dată fiind diminuarea înregistrată de Fondul Proprietatea. 

Bursele din Europa nu au obținut performanțele BVB în acest an. Indicele reprezentativ al bursei din Franța, CAC 40, a reușit o creștere de circa 8% în primele nouă luni, aceeași creștere fiind înregistrată și de indicele bursei din Frankfurt, Dax 30. Indicele european Eurostoxx 50, care urmărește cele  mai importante 50 de companii din zona euro, s-a apreciat cu circa 7%, o treime față de randamentul oferit de indicele BET de la București. În afara zonei euro, indicele nursei de la Londra, FTSE 100, a reușit doar o stagnare, mai exact o scădere mai mică de un punct procentual. De cealaltă parte a oceanului, principalul indice american, S&P 500, s-a apreciat cu circa 115 în primele trei trimestre ale anului, în timp ce Dow Jones Industrial Average (Dow Jones) a consemnat o ușoară depreciere. 

În timp ce principalele burse din Vest și din SUA au rezultate modeste în acest an, piețele de capital din Europa de Est stau mult mai bine. Bursa din Varsovia a reușit o creștere de 12% în primele nouă luni prin indicele WIG Total Return (echivalentul BET-TR), în timp ce WIG 20 are o creștere de doar 5%. În schimb, vecinii din  Budapesta au reușit, prin indicele BUX, o apreciere de 27% în acest an, indicele de referință fiind susținut de evoluțiie interne ale OTP Bank, Mtelekom și Appeninn. Și bursa din Sofia a reușit o creștere de circa 25% în primele nouă luni prin indicele BSE Sofix. 

Perioada pozitivă pentru piețele de capital din regiunea noastră ar putea fi stopată de problemele cu care încă se confruntă economia Europei, inclusiv cea a zonei euro, și cea a SUA. Confruntate cu inflație în creștere, băncile centrale au majorat dobânzile de referință, ceea ce face ca titlurile de stat și obligațiunile să fie mai atractive decât acțiunile listate. Și, deși părea că majorarea dobânzilor de referință s-a oprit, creșterea acestora ar putea fi reluată în ultimul trimestru al anului, cu efecte negative asupra burselor. 

În România, majorările anunțate de taxe și impozite pun presiune asupra rezultatelor financiare ale companiilor și, implicit asupra evoluției acestora la bursă. Dobânda BNR pare a fi plafonată în acest moment, dar este oricum la un nivel ridicat, ceea ce face ca evoluția BVB să depindă de evenimente cum a sunt listările noi de companii. „Am primit semnale clare din partea Guvernului că alte trei companii de stat vor lista pachete minoritare de acțiuni la BVB până în 2026, ca parte a angajamentelor asumate prin PNRR, ceea ce reprezintă un mesaj favorabil pentru investitorii din România”, spune Adrian Tănase, directorul general al BVB, care dă semne de optimism pe termen mediu pe piața de capital. 

Cele mai citite știri

Exit mobile version