Actualitate

Business-ul cu ciocolată împlinește suflete

Martie 2020 a fost prima lună în care Aura Tobescu rămânea singură în laborator pentru a lucra manual pralinele Chocolatist. Deschisese ciocolateria în mai 2017 și o luase deja de două ori de la zero cu viața ei. Acum nu-și mai permitea să angajeze un om nou cu care să o ia de la capăt și s-a trezit într-o lume cu totul nouă, care se mutase online. În izolare, a închis magazinul și a căutat o soluție să reconfigureze totul.

Aura este din Slatina, a terminat Facultatea de Drept în București și a fost îndemnată să facă meseria părinților ei: judecător ca tata sau notar ca mama. Nu a crezut niciodată că i se potrivește avocatura, pentru că era mult prea timidă ca să vorbească în fața oamenilor. Dar a găsit o variantă ajutătoare: a fost Control Intern și Jurist la o Companie de Valori Mobiliare care tranzacționa pe Bursă. După 11 ani în care a studiat și a profesat în domeniul juridic a considerat că trebuie să schimbe direcția și s-a mutat în Brașov, unde a vrut să fie notar. Nu a reușit și a stat doi ani să se regăsească profesional. A căutat în ea ceva care să o motiveze. Și acel ceva a fost, deloc întâmplător, ciocolata. Totul a pornit de la câteva matrițe și cărți profesionale pentru ciocolatieri, pe care partenerul ei le avea în urma colaborării cu câțiva antreprenori belgieni interesați să deschidă o ciocolaterie în Brașov.

„Am început să studiez ciocolata din cărți. Mi s-au părut foarte interesante și am început să mă informez. Eu sunt foarte amatoare de dulciuri, dar nu știam deloc diferențele dintre ciocolata pe care o găsim în magazin și ciocolata autentică. Eram ca o caracatiță și acaparam toate informațiile. Îmi găsisem o motivație”, povestește ea.

Dar nu s-a gândit niciodată că va ajunge ciocolatier. De la cărți a trecut la informații și demonstrații online, care au fascinat-o atât de tare încât și-a propus să facă un curs profesional. A avut noroc de oameni care au încurajat-o și în 2011 se înscrie la o prestigioasă academie din Belgia, pentru a învăța arta ciocolatei direct de la ciocolatieri cu experiență.

Când ajunge acasă cu ciocolata pe care și-a cumpărat-o din Belgia, Aura începe să exerseze rețetele de la curs în laboratorul pe care îl amenajează în subsolul casei.

După numai un an de la prima vizită în Belgia, Aura a mers în 2012 la al doilea curs pentru ciocolatieri. Și-a dorit să facă rețete la un alt nivel. A lucrat cu același profesor și a învățat să folosească ingrediente mai speciale în ciocolată: printre altele, bulion sau bere. După ce a terminat cursul, prietenii au fost cuceriți de pralinele ei speciale și Aura a început să primească cereri. S-a simțit încurajată și a dat drumul primelor vânzări de praline. În 2017 a părăsit laboratorul unde a făcut primele praline, a lăsat în urma ei o echipă pregătită și și-a deschis singură propriul magazin de delicatese din ciocolată. L-a numit Chocolatist, acesta fiind locul pralinelor lucrate manual și, mai ales, din suflet.

De atunci, fiecare zi din viața ei începe în laborator mai devreme de ora opt: în prima parte a zilei face pralinele pentru comenzile online, după prânz creează și face combinații de rețete. 

Cele mai recente știri

To Top