Profil de antreprenor

Businessul născut din nevoile altor businessuri: Muncitorii străini, profitabili pentru afacerile românești

Posted on

În contextul deficitului de personal cu care se confruntă România, companiile își îndreaptă atenția către recrutarea de muncitori din Asia. Cum se găsesc, cine îi aduce și cât de serioși sunt? Aceste prime întrebări, ce apar de fiecare dată la începutul unui asemenea demers, au stat și la baza unei idei antreprenoriale. Idee care, foarte repede, s-a transformat într-un business în toată regula: International Work Finder (IWF), una dintre companiile românești cunoscute în recrutarea internațională de personal.

După ce au suferit un eșec în business tocmai din cauza lipsei de personal, Marius Ștefănescu și Paul Pop au pus în 2017 bazele International Work Finder. Compania, care oferă servicii de recrutare, plasare, integrare, leasing și outsourcing de personal UE și non-UE, a adus până în prezent peste 15.000 de angajați în România, deservind industrii precum construcțiile, auto, HoReCa, logistica sau energia verde. Cu afaceri de peste 12 milioane de euro anul trecut, International Work Finder este acum o companie cunoscută în domeniul resurselor umane. Dar ce nu se știe despre ea este că apărut… din nevoie.

„Aveam o firmă de colectare a uleiului uzat, dar cum nu prea găseam personal în România, un apropiat ne-a recomandat să căutăm muncitori în Asia. Am mers acolo, am găsit oamenii de care aveam nevoie, dar până am reușit să-i aducem în România am fost nevoiți să închidem acea afacere. Pot să spun că la început a fost nevoie să învățăm împreună cu autoritățile procedurile, pentru că acestea nu existau. Ulterior, văzând succesul modelului nostru și cererea tot mai mare din piață, am extins serviciile și către alte companii și așa a apărut International Work Finder. Astfel, acum oferim servicii de recrutare atât din România, cât și din 12 țări străine”, spune Melania Pop, business development manager IWF.

Dacă de la distanță procesul de recrutare de muncitori pare unul simplu, provocările sunt mari. Concurența neloială, birocrația și perioadele lungi de așteptare sunt doar câteva dintre lucrurile care îngreunează activitatea. 

Asta și pentru că IWF nu se ocupă doar de recrutare, ci și de întocmirea tuturor documentelor necesare. „Cei care doresc să angajeze personal non-UE ar trebui să știe că perioada minimă pentru recrutare este de trei luni, din momentul în care avem personalul confirmat. Tot ce ține de procesul de întocmire a documentelor este făcut de noi, de la viză până la permisul de ședere, preluăm întreaga responsabilitate. De la angajator avem nevoie doar de anumite documente. Ne putem ocupa inclusiv de administrarea unui angajat asiatic. Fiecare candidat este recrutat individual, indiferent de câte cereri avem de la o singură companie. Fiecare candidat dă un interviu în baza cerințelor fișei postului, iar selecția este făcută de client, nu de către noi”, explică managerul IWF.

În 2023, IWF a adus în România aproape 2.500 de muncitori non-UE, predominant din Nepal, Sri Lanka și India, ocupând poziții esențiale în industrii precum construcțiile, fabricarea, logistica și HoReCa. Pentru 2024 compania și-a propus să aducă în România 10.000 de muncitori străini și deschiderea unor noi piețe, de data aceasta din America Latină, care pot oferi mai mulți muncitori calificați.

„Nevoia României nu este de 100.000 de muncitori străini, cât este contingentul aprobat pentru acest an, ci vorbim despre un număr mult mai mare. Însă totul trebuie să fie controlat. Este un trend în creștere și întrebarea nu este dacă recrutăm cetățeni din afara Uniunii Europene, ci din ce țară recrutăm cetățenii respectivi și cu ce costuri. Piața cere muncitori calificați și înalt calificați, iar noi ne adaptăm și vom încerca să deschidem și alte piețe, care pot oferi forță de muncă calificată”, încheie Melania Pop.

12,3 milioane de euro

este cifra de afaceri raportată de grupul International Work Finder pentru anul 2023, în creștere de peste cinci ori față de 2022.

10.000 

este numărul muncitorilor calificați și necalificați pe care și-a propus International Work Finder să-i aducă în România în acest an

Cele mai citite știri

Exit mobile version