Actualitate

Câciu: Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice

adrian caciu
Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind reducerea cheltuielilor publice, a anunţat, vineri, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Sunt sigur că mare parte cunoaşteţi acest demers al Guvernului de a adopta o serie de măsuri în vederea unei chibzuiri mai corecte, mai eficiente a banului public. Faţă de forma pe care am avut-o în transparenţă decizională, în cadrul procesului de avizare au apărut şi câteva modificări”, a declarat Adrian Câciu la Palatul Victoria.

El a prezentat, pe scurt, măsurile de intervenţie asupra cheltuielilor ordonatorilor de credite, stabilirea de limite lunare de cheltuieli de către Guvern şi derogarea de la aceste limite doar prin memorandum aprobat tot de către Guvern, cuprinse în OUG.

„Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri şi servicii, cu excepţia cheltuielilor din domeniul sănătăţii şi al educaţiei, interzicerea achiziţionării, preluării în leasing, închirierii de autoturisme, de aparatură birotică de către autorităţile şi instituţiile publice… Aici avem o excepţie legată de programul ‘Rabla’ pentru autorităţile care achiziţionează autoturisme nepoluante; suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu excepţia posturilor unice; şi, practic, aici, prin memorandum, sectoarele vor veni în faţa Guvernului dacă este necesară o derogare pentru acele sectoare unde este necesară angajarea în continuare de personal, inclusiv educaţie şi sănătate”, a mai declarat Câciu.

El a adăugat că prin aceeaşi ordonanţă s-a introdus un nou instrument de flexibilizare a achitării facturilor restante către furnizorii de energie electrică în baza schemei de compensare care funcţionează potrivit „Ordonanţei 27”, în sensul în care, până când se pot echilibra sumele din Fondul de tranziţie care se alimentează din veniturile excepţionale realizate de producătorii din sectorul energetic, Ministerul Energiei şi Ministerul Muncii pot să achite facturile restante la furnizori pe baza deconturilor venite de la ANRE, din bugetele proprii, din alte titluri de cheltuieli.

Acesta a menţionat că printre modificările aduse ordonanţei de urgenţă în cadrul şedinţei de guvern este şi cea care se referă la eliminarea articolului care se referă la sporul de doctorat.

„Acest articol din Legea salarizării există, rezidă şi în Legea salarizării şi atunci s-a considerat că, dacă vreţi, o complicare a modului în care este acest articol în Legea salarizării nu este, la acest moment, oportună, urmând ca în noua Lege a salarizării să se clarifice mai concret modul în care sporul de doctorat va fi acordat”, a explicat Câciu.

El s-a referit şi la o modificare privind achiziţiile de autoturisme şi mobilier.

„Pe partea de achiziţii de autoturisme şi mobilier, s-a introdus o prevedere care spune că la data de intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procedurile de achiziţie publică pentru bunurile prevăzute la alineatul 1, litera a, încetează, dacă nu a fost parcursă etapa de comunicare a rezultatului procedurii de achiziţie publică. (…) Rămân în derulare cele care au parcurs etapa de comunicare a rezultatului procedurii, iar celelalte încetează. Aici nu discută, şi există excepţii concrete în ordonanţă, de achiziţiile care sunt legate de proiectele cu finanţare europeană, proiectele din PNRR sau proiectele care fac obiectul acordurilor de împrumut pe care România le are cu Banca Mondială”, a spus Câciu.

Cele mai recente știri

To Top