Analize
Care sunt șansele ca efervescența din jurul Bitcoin să continue
Prima moneda virtuală din lume, Bitcoin, a revenit puternic atât pe piețe, cât și în atenția investitorilor și speculatorilor, după o serie de maxime istorice atinse în acest început de primăvară. Așa cum ne-a obișnuit, creșterea rapidă vine după o perioadă lungă, de peste un an, de „semiobscuritate”, care s-a încheiat iarna trecută, arată Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România, companie de tip fintech, care oferă investitorilor acces instantaneu la piețele financiare, prin intermediul unei platforme online și al unei aplicații mobile.
„Avansul a avut loc mai ales în ultimele săptămâni, valul fiind suficient de puternic, astfel încât corecțiile semnificative să lipsească. Entuziasmul noilor posibilități de a investi în Bitcoin via ETF-uri, neliniștile de ordin geopolitic și expectațiile de scădere a dobânzii în SUA și Europa au contribuit la performanța accentuată a criptomonedei”, subliniază Claudiu Cazacu.
La cotațiile de marți seara, ora 23.15, Bitcoin avea un avans de 60% de la începutul anului, 220% în ultimele 12 luni, și un impresionant procent de 357% din minimele atinse pe 21 noiembrie 2022. Ethereum a înregistrat, de asemenea, creșteri – 67% anul acesta, deși ar mai avea de crescut peste 15% înainte de a egala măcar vârful din noiembrie 2021. Vedeta rămâne, însă Bitcoin, care a ajuns la o cotă de 51,6% din capitalizarea totală a criptomonedelor, cel mai ridicat nivel din ultimii aproape 3 ani. Cu toate acestea, un indicator al sentimentului compilat de Coinmarketcap (platformă de monitorizare a prețurilor criptomonedelor) a atins nivelul de 91,7 puncte din 100, considerat a fi în zona de „lăcomie extremă” și, implicit, riscant în perspectivă, pentru cei care s-ar arăta prea entuziaști, dacă istoria ar avea relevanță. Minimul indicatorului de 31,8 puncte, atins pe 12 septembrie, a coincis cu un minim de 25.160 dolari al Bitcoin.
„Creșterea inflației în SUA «a scuturat» doar o mică parte din entuziasm, Bitcoin înregistrând marți o scădere de 1,5%. Riscuri la adresa avansului febril sunt numeroase – de la o modificare a reglementărilor în sens restrictiv, până la preocupări referitoare la consumul masiv de energie electrică. Programul electoral al candidatului democrat la alegerile din SUA, actualul președinte Joe Biden, include o acciză 30% pentru electricitatea consumată pentru producerea de criptoactive. Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului pentru un set de reguli care ar viza diminuarea interesului față de activitatea de «mining», în vederea reducerii consumului de energie și, implicit, a efectelor asupra planetei, atât în SUA, cât și în alte regiuni”, arată consultantul de strategie din cadrul XTB România.
Aceste aspecte pot juca un rol important într-un orizont de câteva luni, însă riscul principal ar putea rămâne, însă, pe termen scurt, o simplă marcare accentuată de profituri din partea investitorilor mari, care să conducă la o schimbare abruptă de perspectivă și din partea altor grupuri de participanți la piață.
Cu toate acestea, pentru moment, investitorii sunt conduși de impulsul de a urmări trendul și de dorința de a nu „scăpa trenul” înaintea unei noi „înjumătățiri”, pragul de la care recompensa pentru efortul de procesare numerică prin care sunt create monedele BTC scade la jumătate. În plus, de la începutul anului, potrivit unei analize a 3iQ, fondurile ETF au cumpărat în medie 4.000 de BTC pe zi de la lansarea din ianuarie, în timp ce volumul creat zilnic prin „mining” a fost de 900 de BTC pe zi. Absorbirea lichidității dinspre alți deținători către fondurile ETF ar putea deveni un factor important în câteva luni, dacă tendința va continua, dar este probabilă apariția pe parcurs a unor episoade de reglare semnificativă.
„Deși țintele de preț variază masiv, câteva depășesc considerabil estimarea Standard Chartered de 100.000 până la finele anului. Poate cea mai spectaculoasă estimare rămâne cea de 1,3 milioane de dolari din partea lui Cathie Wood, directorul de active digitale al ARK Invest, în următorul deceniu, care poate fi asemănată cu evaluarea unui obiect de artă: totul ține de cerere și de «ochii privitorului», iar o țintă precisă e imposibil de furnizat, întrucât modelele nu pot porni, la fel ca în cazul acțiunilor, de exemplu, de la o formă de valoare intrinsecă. În estimarea noastră, Bitcoin se apropie de comportamentul uzual de dinaintea unor secvențe corective potențial consistente, însă, la nivelul anului, repere istorice chiar dincolo de cele înregistrate recent sunt între scenariile plauzibile”, subliniază Claudiu Cazacu, consultant de strategie în cadrul XTB România.