Timp liber
Cariera de jucător a lui Gheorghe Hagi
Gheorghe Hagi s-a născut pe data de 5 februarie 1965 în comuna Săcele din județul Constanța și este cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor, fiind supranumit și “Regele Fotbalului Românesc ”.
Pe lângă asta, Hagi este apreciat ca unul dintre cei mai mari mijlocași ofensivi ai fotbalului european din perioada 1980-1990.
Românii l-au numit “Regele”, fanii lui Galatasaray îl numesc “Comandante”, iar un alt pseudonim este “Maradona din Carpați ”.
Începutul în fotbal la Farul Constanța
Hagi a avut de mic o pasiune pentru fotbal, sport căruia i-a dedicat întreaga carieră. La vârsta de doar 10 ani a început să activeze ca mijlocaș la Farul Constanța.
Oficial a fost legitimat la echipa de juniori a Farului Constanța abia la vârsta de 13 ani, sub îndrumarea lui Iosif Bukossy.
După doar doi ani, este selectat la echipa națională de juniori a României, pepinieră pentru fotbalul mare.
Doi ani mai târziu, Hagi se reîntoarce la Farul Constanța, iar în acest moment are loc și debutul său în fotbalul mare, jucând pentru prima dată în Divizia A în 11 septembrie 1982, competiție pe care dacă vrei să joci la pariuri sportive online trebuie să urmezi pașii de înregistrare la Unibet.
Transferul la Sportul Studențesc
În 1983 se transferă la Sportul Studențesc, echipă la care activează pentru o perioadă de 4 ani. Evoluează în 108 partide și înscrie 58 de goluri, perioadă în care intră în atenția publicului larg.
Împrumutul și transferul permanent la Steaua
În perioada de mercato de iarnă a sezonului 1986-1987, Steaua București, devenită Campioană a Europei în luna mai a acelui an, este interesată de Hagi și îl ia cu titlu de împrumut.
Steaua București avea nevoie de un mijlocaș atunci pentru a-și întări lotul înaintea partidei cu Dinamo Kiev din Supercupa Europei.
Deși Steaua a dorit inițial transferul doar pentru finala acelei competiții, reușita lui Hagi din acea partidă a convins clubul să îl transfere permanent. 4 ani a jucat la Steaua, perioadă în care a luat 3 titluri cu acel club, 3 cupe ale României și Supercupa Europei.
În cele 97 de meciuri jucate a înscris 76 de goluri, un record greu de bătut astăzi pentru fotbalul din România.
Transferul la Real Madrid
Chiar înaintea Campionatului Mondial de fotbal din Italia din 1990, Hagi a bătut palma cu Real Madrid, suma transferului fiind una record pentru fotbalul românesc, de aproximativ 4 milioane de dolari.
De altfel, în momentul transferului, Hagi a fost și cel mai scump transfer făcut de Real Madrid până la momentul respectiv.
A evoluat timp de 2 sezoane în culorile Realului într-o echipă plină de nume mari. A reușit să se impună și a purtat mereu numărul 10, atribuit simbolic celui mai bun jucător dintr-o echipă.
Transferul la Brescia
În 1992 a plecat de la Real Madrid, fiind transferat la Brescia. Acolo era antrenor Mircea Lucescu, care a dorit formarea unui lot cu mai mulți jucători români.
De altfel, la momentul sosirii la Brescia, pe Hagi îl mai așteptau acolo Dănuț Lupu, Dorin Mateuț, Ioan Sabău și Florin Răducioiu.
Totuși, primul sezon a fost unul ratat pentru Hagi la Brescia, pentru că echipa a retrogradat. Însă, în sezonul următor, “Regele” a contribuit decisiv la revenirea în Serie A.
Campionatul Mondial din 1994 și transferul la Barcelona
A venit apoi Campionatul Mondial din 1994, acolo unde “Regele” a demonstrat de ce acest nume i-a fost acordat pe merit.
A avut prestații absolut remarcabile, astfel că Johan Cruyff, o altă legendă a fotbalului mondial, l-a adus pe Hagi la Barcelona, lângă o echipă de staruri și nume grele din fotbal precum Stoicikov, Romario, Koeman sau Guardiola.
Un an mai târziu i se alătură alte nume mari precum Gică Popescu sau Figo într-o echipă a superstarurilor.
La Barcelona a jucat doar în 36 de partide și a înscris de 7 ori, însă una dintre reușite a intrat în colecția celor mai frumoase goluri din acel sezon de La Liga, o execuție superbă de la mijlocul terenului în partida cu Celta Vigo.
Transferul la Galatasaray
În 1996, Gică Hagi se transferă la Galatasaray Istanbul, formație la care a avut cel mai mare succes. A câștigat imediat inima fanilor turci, câștigând 4 titluri de campion, 2 Cupe ale Turciei și Supercupa Turciei de două ori.
În anul 2000, Hagi evoluează impresionant pentru Galata și reușește să câștige Cupa UEFA, antrenor fiind la acel moment Fatih Terim. Mai bifează în același sezon și Supercupa Europei, performanță în premieră la acel moment pentru fotbalul turcesc.
Următorul sezon, 2000-2001 este ultimul ca fotbalist pentru Hagi. Retragerea și-a anunțat-o după partida Galatasaray – Trabzonspor din etapa cu numărul 34, în care a și marcat două goluri pentru echipa sa.
Hagi în tricoul naționalei României
La națională, Hagi a debutat la doar 18 ani. A jucat în 125 de partide în culorile tricolorului și a înscris de 35 de ori.
S-a retras după Mondialul din 1998, dar ulterior a decis să revină și a mai evoluat sub tricolor și în ediția 2000 a Campionatului Mondial. A purtat banderola de căpitan de 65 de ori pentru selecționata României.
În momentul de față, Hagi este antrenor al clubului Farul Constanța, acolo unde a creat și una dintre cele mai bune academii de juniori.
Hagi se implică activ în dezvoltarea fotbalului românesc și cu siguranță va rămâne pentru totdeauna în sufletul suporterilor români, cărora le-a adus nenumărate bucurii de-a lungul timpului.