Energie
Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania va fi construit în Bistriţa
Cel mai mare parc fotovoltaic din Transilvania, cu peste 5.500 de module, va fi construit în Bistriţa, cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), iar termenul de finalizare a investiţiei este vara anului 2024, potrivit unui comunicat de presă al producătorului de acumulatori auto, Rombat, transmis luni AGERPRES.
Parcul fotovoltaic va fi construit de Rombat şi Datacor, furnizor regional de soluţii integrate în domeniile energiei solare, comunicaţiilor şi infrastructurii.
Proiectul actual din Bistriţa constă în construcţia unui parc fotovoltaic de 4,2 MW, ce va include 5.538 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, bifaciale amplasate la sol, şi 2.304 de module fotovoltaice, 545 W, monocristaline, monofaciale amplasate pe acoperişul halei.
„Cu ajutorul a 3,42 invertoare de 100 kW şi un post de transformare, această instalaţie va contribui la o reducere anuală a emisiilor de CO2 de aproximativ 1.082 de tone echivalent pe an”, precizează sursa citată.
În 2023, Rombat a investit în creşterea eficienţei energetice şi reducerea amprentei de carbon prin implementarea unui sistem inteligent de monitorizare a resurselor, concretizat prin construirea unui parc fotovoltaic de 1 MW la Copşa Mică.
Totodată, Datacor, unul dintre principalii integratori de sisteme de electrice, telecom şi securitate din România, a lansat, anul trecut, noua divizie numită Datacor Green Energy, prin care oferă o suită de soluţii de energie solară fotovoltaică (PV), pentru a ajuta companiile România să genereze energie regenerabilă pentru propriul consum. În acest fel, compania asigură proiectarea, instalarea şi întreţinerea completă a sistemelor fotovoltaice, ocupându-se de toate detaliile procesului de instalare a noilor soluţii, de la planificare, validarea legală, documentaţie tehnică, permise, aprobări, implementare şi mentenanţă.