Bănci

Cele mai importante două bănci din Rusia deschid sucursale în regiunile anexate din Ucraina

ruble bani rusesti
Foto: iStock

Cele mai importante două bănci din Rusia, Sberbank şi VTB, urmează să îşi deschidă sucursale şi birouri în iulie în regiunile din Ucraina anexate de Moscova în 2022, au anunţat marţi directorii generali ai celor două instituţii financiare, relatează Reuters.

Moscova a anexat regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie în septembrie 2022, în urma unor referendumuri considerate „false” de către Kiev. Decizia a fost condamnată de numeroase ţări ca fiind ilegală.

Forţele ruse controlează doar parţial cele patru regiuni din Ucraina.

Banca de stat Promsvyazbank (PSB), care s-a concentrat pe angajaţii statului şi pe sectorul apărării după ce a fost salvată de banca centrală în 2017, a deschis deja sucursale în cele patru regiuni din Ucraina, în condiţiile în care Rusia îşi propune să le ofere civililor şi militarilor credite şi servicii bancare ieftine.

„În termen de o lună şi jumătate, primele noastre 16 sucursale ar trebui să se deschidă” în cele patru regiuni, a declarat marţi directorul executiv al Sberbank, German Gref, în camera superioară a Parlamentului rus. „Aşa că vom fi prezenţi pe întreg teritoriul ţării”, a mai spus el.

Banca rusă VTB va deschide două birouri în Lugansk în iulie şi intenţionează să înceapă să ofere servicii clienţilor din Doneţk şi din oraşul-port Mariupol din regiunea Doneţk până la sfârşitul anului, a declarat marţi directorul său executiv Andrei Kostin.

Sucursalele VTB vor deservi clienţii retail şi întreprinderile mici şi mijlocii, a mai spus el.

Cele mai recente știri

To Top