Analize
China construieşte o capacitate de energie eoliană şi solară dublă faţă de restul lumii
China construieşte o capacitate de energie solară şi eoliană dublă faţă de restul lumii, cu 180 GW energie solară şi 159 GW eoliană, conform raportului pe luna iulie al Global Energy Monitor, organism care monitorizează datele privind infrastructura, utilizarea şi resursele energetice, relatează agenţia EFE.
Acest total de 339 GW depăşeşte cu mult infrastructurile de 40 GW aflate în construcţie în Statele Unite, potrivit Global Energy Monitor.
Raportul, care se axează pe proiecte de energie solară cu o capacitate de 20 MW sau mai mult, sugerează că volumul total al capacităţilor de energie solară din China aflate în construcţie ar putea fi mult mai mare, deoarece instalaţiile de energie solară mici reprezintă aproximativ 40% din capacitatea solară a ţării.
GEM estimează că această capacitate de producţie a energiei regenerabile aflată în construcţie în China ar putea fi suficientă pentru a alimenta toată Coreea de Sud.
La nivel regional, datele GEM subliniază că provinciile din nord-vest şi nord continuă să domine în ceea ce priveşte instalaţiile de energie solară şi eoliană la scală mare. Însă, panourile
solare transformă rapid peisajul în provincii precum Jiangsu (est), Henan (centru), Zhejiang (est) şi Anhui (est).
Aceste date evidenţiază poziţia de lider a Chinei în producţia de energie regenerabilă la nivel mondial, într-un moment în care Washingtonul şi Bruxellesul acuză Beijingul de concurenţă neloială în sector şi de „exces de capacitate industrială” în fabricarea de panouri solare, scrie EFE.
În perioada martie 2023-martie 2024, China a instalat mai multe capacităţi de energie solară decât în anteriorii trei ani, împreună, şi mai mult decât a instalat restul lumii în 2023.
Se estimează că la finele anului 2024 China va ajunge la 1.200 GW capacitate instalată în eolian şi solar, cu şase ani mai devreme faţă de previziunile guvernamentale.
China şi-a stabilit ca obiectiv să atingă vârful de emisii de carbon înainte de 2030 şi neutralitatea emisiilor înainte de 2060, ceea ce implică transformarea modelului său energetic, în prezent dominat de cărbune.
Potrivit GEM, dependenţa de cărbune face ca gigantul asiatic să aibă nevoie să instaleze şi mai multe capacităţi de energie regenerabilă, dacă vrea să îşi atingă obiectivele de reducere a emisiilor.