Actualitate

Chiriţoiu: Vom analiza cu atenţie trei operaţiuni economice ce urmează să aibă loc în acest an

Posted on

Concentrările economice sunt, în general, benefice pentru funcţia economiei, iar în acest an ne vom uita cu atenţie la trei operaţiuni ce urmează să aibă loc pe zona bancară, în comerţul alimentar, respectiv în telecomunicaţii, a declarat, marţi, la o conferinţă de specialitate, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.

„De obicei, concentrările economice n-au fost foarte preocupante pentru noi. Continui să cred că multe din pieţele noastre sunt prea fragmentate şi le prinde bine o concentrare, deci să avem mai puţini jucători, mai mari, mai eficienţi, capabili să concureze pe piaţa naţională şi pe piaţa internaţională, să ofere servicii şi produse mai bune şi mai ieftine. Concentrările sunt, în general, benefice pentru funcţia economiei, dar sunt şi pieţe în care deja gradul de concentrare a ajuns destul de mare. Ne vom uita cu atenţie la operaţiunile de pe piaţa bancară. Cel puţin din ceea ce se vehiculează în presă, ne aşteptăm la un număr de trei operaţiuni, pe care le vom analiza în următoarele luni. Avem o concentrare foarte mare pe piaţa de comerţ alimentar – o încercare a Mega Image de a cumpăra de a cumpăra Profi. Şi aici o vom analiza cu atenţie, fiind probabil cea mai importantă concentrare a anului, cel puţin din ce ştim în momentul de faţă. De asemenea, avem rămasă de anul trecut încercarea Deutsche Telekom de a-şi vinde firma din România. Vom vedea cum o va vinde, în ce condiţii. În funcţie de cine cumpără, vom vedea cine analizează, dacă este atributul nostru sau atributul Comisiei Europene. În orice caz, e o şansă foarte mare să ne mutăm la patru jucători de piaţa de telefonie mobilă, la trei jucători. Nu e automat o tragedie, dar e o schimbare importantă va trebui analizată”, a menţionat Chiriţoiu.

Acesta a adăugat că, deşi zona de digital este foarte importantă la nivel european, pentru Consiliul Concurenţei din România „digitalul nu a fost printre priorităţile noastre”.

„Digitalul e foarte important la nivel european. Comisia investeşte foarte multe resurse pe zona asta. Eu, în general rezist presiunii de a face lucrurile doar pentru că sunt la modă. Digitalul nu a fost printre priorităţile noastre, dar evident că este o parte importantă a economiei. Anul trecut, am deschis un caz împotriva Apple, alături de alte cinci state-membre şi avem un caz deschis împotriva Sony legat de accesul a consolele lor, PlayStayion. E o zonă de activitate nouă, interesantă, dar care nu va deveni prioritară, pentru că trebuie să ne ocupăm de lucrurile care afectează economia noastră românească, dar şi în România zona aceasta digitală devine din ce în ce mai importantă şi alocăm atenţie”, a subliniat şeful autorităţii de concurenţă.

Oficiali ai autorităţilor de concurenţă din România, Polonia şi Republica Moldova dar şi de la DG Competition au participat, marţi, la o nouă ediţie a conferinţei PRIA Competition Romania 2024, organizată de PRIAevents şi Consiliul Concurenţei.

Cele mai citite știri

Exit mobile version