Actualitate

Ciolacu: România ia în considerare decuplarea de Bulgaria pentru aderarea la Schengen

Posted on

Foto: iStock

Premierul Marcel Ciolacu a calificat drept o „profundă nedreptate” faptul că România nu a reuşit să adere la Spaţiul Schengen, afirmând că va solicita o reuniune extraordinară şi va lua în considerare măsuri legale pentru a ieşi din impas. „Bucureștiul ar putea lua în considerare decuplarea de Sofia pentru aderarea la spațiul Schengen dacă negocierile ar indica un rezultat favorabil”, a declarat premierul Marcel Ciolacu într-un interviu acordat Bloomberg.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a acuzat Austria că a blocat eforturile României de a adera la spaţiul Schengen. Într-un interviu acordat Bloomberg la Bucureşti, premierul a subliniat solidaritatea României cu aliaţii din UE şi NATO, în calitate de stat care se învecinează cu Ucraina.

„România este cea care şi-a asumat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene”, a declarat Ciolacu luni în biroul său. „Este o necesitate pentru Europa să aibă România şi Bulgaria în Schengen.”

România, împreună cu Bulgaria, se chinuie de peste un deceniu să adere la Schengen, deşi ambele ţări îndeplinesc de mult timp condiţiile stabilite de Uniunea Europeană. Controalele la frontieră au provocat pierderi de miliarde de euro şi aşteptări de zile întregi pentru camioanele care transportă mărfuri, inclusiv cereale şi provizii militare pentru Ucraina, a declarat Ciolacu.

Reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie

Ciolacu a declarat că va cere guvernului spaniol, care deţine preşedinţia rotativă semestrială a UE, să organizeze o reuniune extraordinară a Consiliului JAI în decembrie pentru a reanaliza candidatura României. Reuniunea va avea loc după alegerile din Olanda din 22 noiembrie, când calculele politice s-ar putea schimba.

Ciolacu a declarat că Bucureştiul ar putea, de asemenea, să ia în considerare posibilitatea de a separa candidatura sa la Schengen de efortul Bulgariei, în cazul în care negocierile duc la un rezultat mai bun.

Guvernul României ia în considerare o acţiune în justiţie

Referindu-se la „veto-ul nejustificat” al Austriei, Ciolacu a declarat că guvernul ia în considerare, de asemenea, o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie. El a atacat dur guvernul de la Viena, spunând că Austria este acoperită de un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, în calitate de stat care nu este membru NATO, chiar dacă România, membră a alianţei, contribuie la apărarea regiunii.

„Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de iniţiativa European Sky Shield, deşi este o ţară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a spus Ciolacu.

Punctul de vedere al Austriei

Dar Austria nu a dat niciun semn că se va clinti. Cancelarul austriac Karl Nehammer a plasat migraţia în fruntea agendei înaintea alegerilor programate pentru sfârşitul anului viitor. Partidul său de centru-dreapta, Partidul Poporului, se află în urma Partidului Libertăţii, de extremă dreapta.

„O extindere a spaţiului Schengen nu este posibilă în prezent”, a declarat Nehammer la 24 octombrie, după o întâlnire cu premierul bulgar Nikolai Denkov. „Nu este o poziţie împotriva României sau Bulgariei şi vreau să subliniez acest lucru. Este o chestiune de securitate”.

Cele mai citite știri

Exit mobile version