Actualitate
CNN: „Mama tuturor crizelor” ar putea ricoşa în întreaga lume dacă SUA nu rezolvă problema datoriilor
Economia globală a fost lovită de două şocuri uriaşe în trei ani – pandemia şi invazia rusească a Ucrainei. A treia lovitură împotriva economiei globale ar putea surveni de la criza datoriilor americane. Efectul de domino va fi devastator pentru Europa, mai ales după ce Germania a intrat în recesiune.
După pandemia de Covid şi primul război major din Europa de la 1945 încoace, teama că guvernul american nu îşi poate plăti facturile stârneşte îngrijorări pe pieţele financiare. Pentru majoritatea este de neconceput pentru că ar putea rezulta consecinţe îngrozitoare, mai ales că au existat semne că negocierile de la Washington au luat avânt pentru a creşte plafonul de împrumut al guvernului american.
„S-ar putea să nu se întâmple o nouă recesiune. Dar dacă se întâmplă, ar putea face ca criza financiară globală din 2008 să se simtă ca o plimbare în parc”, a declarat Hanna Ziady, jurnalist specializat pe economie de la CNN Business.
Danny Blanchflower, profesor de economie la Universitatea Dartmouth: „Ce se întâmplă dacă cel mai mare monolit economic din lume nu îşi poate plăti facturile? Consecinţele sunt înspăimântătoare”.
Convingerea că guvernul Americii îşi va plăti creditorii la timp susţine buna funcţionare a sistemului financiar global. Face din dolar drept moneda de rezervă a lumii, iar titlurile de trezorerie americane sunt piatra de temelie a pieţelor de obligaţiuni din întreaga lume.
„Dacă credibilitatea angajamentului Trezoreriei de a plăti este pusă sub semnul întrebării, aceasta poate face ravagii pe o serie de pieţe globale”, a declarat Maurice Obstfeld, cercetător senior la Institutul Peterson pentru Economie Internaţională, un think-tank din Washington.
Pieţele bursiere au ignorat în mare măsură un posibil default până acum, chiar dacă aşa-numita dată X din 5 iunie se apropie. Atunci guvernul, neputând să împrumute mai mult, ar putea rămâne fără bani, potrivit secretarului Trezoreriei. Totuși, JanetYellen încă crede că se va ajunge la un acord la timp.
„Una dintre preocupările pe care le am este că, chiar şi în perioada premergătoare unui acord, atunci când se întâmplă unul, poate exista dificultăţi substanţiale pe piaţa financiară”, a spus ea miercuri.