Timp liber

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat amenzi de 1,7 milioane lei unor operatori economici din turism

Posted on

Foto: iStock

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au aplicat amenzi de 1,7 milioane lei unor operatori economici din turism, în urma neregulilor constatate în cadrul controalelor desfășurate în perioada 16 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, în zonele turistice cele mai frecventate în vacanța de iarnă din România.

Conform reprezentanților Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), acțiunile de control au avut loc în Bucovina, Brașov, Maramureș, Valea Prahovei, Băile Felix și Rânca, în cadrul Comandamentului de Iarnă 2024 – structură special creată a ANPC pentru monitorizarea activității comerciale din domeniu, în acest sezon.

‘În această perioadă au fost verificate 888 unități economice, s-au aplicat 382 de amenzi contravenționale, în valoare de 1,7 milioane de lei, s-au aplicat 607 avertismente și s-a dispus oprirea definitivă a comercializării produselor neconforme în valoare de 800.000 lei, precum și oprirea temporară prestărilor de servicii pentru 49 de operatori economici. Iată că discuțiile pe care le-am avut în repetate rânduri cu operatorii economici au condus la o reducere a numărului celor pentru care s-a aplicat măsura de oprire temporară a prestării serviciilor. Din păcate, în continuare există operatori economici care nu vor să se alinieze acestor prevederi legale – și aici aș dori să punctez și să vin cu un mesaj clar pentru aceștia: măsurile aplicate de ANPC vor fi la fel de ferme ca și până acum, iar deschiderea acestor unități nu se va realiza decât în momentul în care abaterile vor fi remediate în mod complet’, a afirmat joi Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit acestuia, înainte de începerea comandamentului de iarnă, a avut loc o sesiune de consiliere a operatorilor economici care s-a desfășurat în mediul online, în principal pentru a da posibilitatea acestora să afle informații despre exigențele legale și mai ales despre efectul acțiunilor de control desfășurate de ANPC.

El a subliniat că respectul pentru consumatori trebuie să se regăsească și în condițiile de cazare, în condițiile în care se prepară toate produsele care se comercializează de unitățile turistice.

‘Nimeni nu-și dorește să-și petreacă concediul sau sărbătorile de iarnă într-o locație deteriorată, într-o locație care nu oferă condiții optime’, a subliniat Sebastian Hotca. Totodată, respectând regulile, pot fi evitate situațiile care pot conduce la spitalizări sau alte evenimente neplăcute în cadrul vacanței de iarnă, a punctat acesta.

‘Respectarea consumatorilor nu este doar o obligație legală, ci și o datorie morală. A fi parte a economiei înseamnă mai mult decât profit – înseamnă etică, responsabilitate și respect față de cei care trec pragul operatorilor economici, de cei care practic susțin afacerile acestora.
Rezultatele Comandamentului de Iarnă demonstrează, din păcate, că unii operatori economici continua, încă, să sfideze legea și încrederea publicului. Avertizez ferm: ANPC va aplica toate măsurile necesare pentru a proteja drepturile consumatorilor și pentru a elimina practicile care periclitează siguranța și demnitatea acestora! Este timpul ca acești operatori economici să-si asume responsabilitatea și să pună calitatea și respectul în centrul activității lor’, a adăugat președinte interimar al ANPC.

Cele mai importante abateri de la legislație au fost comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită, lipsa informațiilor esențiale de pe etichetele produselor și preparatelor comercializate, nerespectarea condițiilor igienice în unitățile de cazare, neafișarea tarifelor și a serviciilor incluse în pachetul de cazare și nereguli legate de echipamentele de schi închiriate, inclusiv lipsa igienizării și a bonurilor de comandă conforme.

Pe lista de nereguli se mai află: condiții de igienă necorespunzătoare în spațiul de lucru, utilizarea unor vitrine frigorifice murdare și a unor produse alimentare depozitate necorespunzător, lipsa autorizațiilor necesare funcționării sau a certificatelor de conformitate, neigienizarea spațiilor de cazare, inclusiv băi, folosirea unor saltele necorespunzătoare.

Cele mai citite știri

Exit mobile version