Energie

Comisia Europeană a elaborat planuri de creştere a investiţiilor în reţelele electrice europene

Foto: iStock

Comisia Europeană a elaborat planuri de creştere a investiţiilor în reţelele electrice, inclusiv zeci de proiecte alocate pentru acces prioritar la permise şi finanţare UE, arată un proiect de document văzut de Reuters.

Europa va trebui să investească 584 de miliarde de euro pentru a-şi moderniza reţelele electrice în acest deceniu, potrivit estimărilor Uniunii Europene.

Multe reţele au o vechime de zeci de ani şi trebuie adaptate de la modelul tradiţional al centralelor mari, pe combustibili fosili, la generarea de energie eoliană şi solară.

Pentru a demara investiţiile în reţea, Comisia va propune un plan săptămâna viitoare.

Un proiect văzut de Reuters spune că Bruxelles-ul va acorda statutul de ”proiecte de interes comun” a 68 de proiecte de energie electrică, oferindu-le acces la autorizaţii mai rapide şi la anumite fonduri UE.

O duzină dintre proiecte sunt pentru stocarea energiei.

”Reţelele trebuie să se adapteze la un sistem electric mai descentralizat, digitalizat şi mai flexibil, cu milioane de panouri solare pe acoperiş şi comunităţi locale de energie care împart resursele”, se arată în proiect.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a refuzat să comenteze proiectul de document, care ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.

Bruxelles-ul va colabora, de asemenea, cu investitorii, autorităţile de reglementare şi agenţiile de credit pentru a facilita pentru proiectele de reţea să asigure împrumuturi, capitaluri proprii şi garanţii, în timp ce explorează noi instrumente de finanţare cu Banca Europeană de Investiţii.

Industria electrică din Europa a avertizat că reţelele electrice devin un blocaj pentru furnizarea de energie curată, deoarece reţelele nu sunt modernizate suficient de repede pentru a face faţă tuturor proiectelor de energie regenerabilă care aşteaptă să fie conectate la reţea.

UE şi autorităţile de reglementare a reţelelor electrice vor dezvolta, de asemenea, diverse recomandări şi orientări pentru revizuirea la nivel european, se arată în documentul Comisiei, cum ar fi orientări privind tipurile de investiţii în reţea care ar trebui aprobate.

Bloomberg News a scris anterior despre proiectul de document.

Cele mai recente știri

To Top