Timp liber

Comisia Europeană distribuie 1.475 de permise de călătorie tinerilor români în cadrul programului DiscoverEU

Foto: iStock

Un număr de 35.511 de tineri, dintre care 1.475 cetăţeni români, vor primi permise de călătorie din partea Comisiei Europene, cu care se vor putea deplasa gratuit în Europa începând cu această vară, ca rezultat al ultimei runde a programului DiscoverEU (parte din programul Erasmus +), anunţată luni de către CE.

DiscoverEU, ca parte a programului Erasmus +, le oferă rezidenţilor în vârstă de 18 ani din statele membre ale UE şi din ţările asociate la Erasmus + posibilitatea de a călători în întreaga Europă şi de a-i explora diversitatea, arată comunicatul de presă al Comisiei Europene. Titularii permiselor pot învăţa despre patrimoniul cultural şi despre istoria europeană, intrând în legătură cu oameni de pe întreg continentul.
„Ca număr de participanţi, această rundă de înscrieri are cel mai mare succes de când DiscoverEU a aderat la programul Erasmus + în 2021. Mă bucur că atât de mulţi tineri vor avea ocazia de a descoperi Europa şi de a-i explora cultura şi istoria. Entuziasmul din ce în ce mai mare al tinerilor, evidenţiat în timpul Anului european al tineretului 2022 şi al Săptămânii europene a tineretului 2024, este cu adevărat grăitor”, a afirmat Iliana Ivanova, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, conform sursei citate.

Tinerii care beneficiază de bilet vor putea călători singuri sau într-un grup de până la cinci persoane în perioada 1 iulie 2024 – 30 septembrie 2025. Peste 180 000 de tineri şi-au depus candidatura pentru cea mai recentă rundă în aprilie 2024. Astfel, numărul cererilor a ajuns la 1,4 milioane de la lansarea programului în 2018.
Candidaturile DiscoverEU se deschid de două ori pe an, primăvara şi toamna. Solicitanţilor selectaţi li se oferă un permis de călătorie, în principal pentru mers cu trenul. Călătorii primesc, de asemenea, un card european de tineret, care oferă reduceri la vizitele culturale, activităţile de învăţare, activităţile sportive, transportul local, cazare şi masă, mai spune sursa menţionată.

Participanţii au la dispoziţie mai multe oportunităţi de consolidare a dimensiunii de învăţare a DiscoverEU, cum ar fi cursuri şi reuniuni de informare înainte de plecare. Mai multe informaţii sunt disponibile pe site-ul DiscoverEU şi în fişa informativă din aprilie 2024.

 

Cele mai recente știri

To Top