Actualitate

Comisia Europeană, „mândră” de pactul privind migraţia supus miercuri la vot în PE

Foto: iStock

Comisarul european Ylva Johansson a declarat marţi că este „mândră” de reforma politicii UE privind migraţia, care va fi supusă la vot miercuri în Parlamentul European, spunând că „va rezolva multe probleme” prin gestionarea imigraţiei „într-un mod ordonat”, potrivit AFP.

„Mă aştept ca deputaţii europeni să o aprobe, dar nu se ştie niciodată”, a spus comisarul european pentru afaceri interne.

„A fost un maraton”, a comentat cea care, în septembrie 2020, a prezentat acest ‘Pact privind migraţia şi azilul’, care include controale mai stricte asupra sosirilor la frontierele externe şi un mecanism de solidaritate pentru ţările aflate sub presiunea migraţiei.

„Sunt foarte mândră şi sper că o putem face, asta aşteaptă cetăţenii europeni de la noi”, le-a declarat ea jurnaliştilor la Bruxelles.

„Prin această propunere, nu numai că ne protejăm frontierele, protejăm şi drepturile migranţilor şi împreună gestionăm imigraţia într-un mod ordonat”, a afirmat suedeza, în timp ce 161 de ONG-uri au cerut marţi deputaţilor europeni să respingă reforma, pe care au denunţat-o ca fiind o „abordare punitivă” faţă de exilaţi.

Reforma introduce în special „verificarea” obligatorie a migranţilor care sosesc la frontierele UE. O „procedură la frontieră” este prevăzută pentru cei care, din punct de vedere statistic, au cele mai puţine şanse de a li se acorda azil: aceştia vor fi ţinuţi în centre în timp ce cazurile lor sunt examinate, cu scopul de a facilita expulzarea celor care sunt respinşi.

„Prin pact rezolvăm multe probleme”, a spus Johansson. Cu toate acestea, gestionarea imigraţiei rămâne „dependentă de bunele relaţii cu ţările partenere, pentru că nu o putem face singuri”, a continuat ea, apărând parteneriatele semnate cu ţările de origine sau de tranzit ale migranţilor, deschiderea „canalelor legale” pentru imigraţie şi lupta împotriva contrabandiştilor.

Johansson a spus că reforma are „un sprijin larg” din partea statelor membre şi a parlamentului, precum şi din partea Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.

Cu toate acestea, reforma nu se va aplica până în 2026. Prioritatea Comisiei de acum până atunci va fi să îşi clarifice modalităţile şi să asiste statele membre care vor trebui să prezinte Comisiei planuri de punere în aplicare până în decembrie.

Cele mai recente știri

To Top