Tehnologie

Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională: „În zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity”

Posted on

Foto: iStock

România a făcut progrese semnificative în ultimul an pe partea de securitate cibernetică şi în zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity, a declarat Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senatul României.

„În ultimul an s-au făcut progrese semnificative. A fost adoptată Strategia de securitate cibernetică a României 2022-2027. Sunt cinci obiective de importanţă strategică: reţele şi sisteme informatice sigure şi reziliente; cadru normativ şi instituţional consolidat; parteneriat public-privat; rezilienţă prin abordare proactivă şi descurajare; România, actor relevant în arhitectura internaţională de cooperare. În baza acestei strategii, Parlamentul a adoptat legea privind securitatea şi apărarea cibernetică a României. (…) Pe lângă legea securităţii cibernetice s-au mai adoptat şi unele acte normative conexe. Şi am să vă dau câteva exemple. România a adoptat o lege ce interzice achiziţionarea şi utilizarea de către autorităţile publice a produselor şi serviciilor software de securitate cibernetică din Federaţia Rusă. Am transpus în lege Memorandumul semnat cu administraţia de la Washington, din 2019, de a nu implica în construirea infrastructurii 5G companiile chinezeşti, tocmai din cauza riscurilor de securitate. Avem instituţii care devin operaţionale. Vorbim de tehnică şi de capital uman. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică este una dintre cele mai performante instituţii ale statului şi e păcat că marea masă a oamenilor nu vede, sau nu este interesată de ce se întâmplă acolo. Avem Centrul European de Competenţe în Materie de Securitate Cibernetică, prima agenţie a Uniunii Europene cu sediul în România şi cred eu că este un succes de ţară negocierea şi aşezarea acestui centru în România. Avem Centrul Naţional de Cyber INT al SRI-ului.(…) Nu mă joc când afirm că măcar în zona aceasta de lume noi exportăm cybersecurity”, a spus Pauliuc la Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, organizat de Distribuţie Energie Electrică România.

De asemenea, a adăugat ea, în plan intern există un task force corect dimensionat şi bine finanţat, care contracarează anumite tipuri de atacuri insidioase.

Pe de altă parte, senatoarea a semnalat că atacurile s-au înmulţit în actualul context de securitate, iar anul viitor trebuie atenţie mărită în contextul alegerilor.

Nicoleta Pauliuc a mai subliniat că, atunci când se vorbeşte despre progres, pare că rata de inovaţie „a ajuns să fie geometrică”, tehnologii precum blockchain au ajuns să fie uzuale, iar chat-urile, AI-urile influenţează economia globală şi piaţa muncii din ţările dezvoltate.

În ceea ce priveşte războiul din Ucraina, acesta a reamintit că prima măsură pe care a luat-o Guvernul ucrainean în momentul în care a fost declanşat războiul, a fost urcarea tuturor informaţiilor în cloud-ul guvernamental, ceea ce a făcut ca toată infrastructura critică a Ucrainei să funcţioneze în această perioadă.

„În acest context aparent haotic, mesajul meu este unul de optimism, optimist realist. Da, progresele tehnologice nasc ameninţări cibernetice aşa cum nu au mai existat până acum, dar şi oportunităţi unice, iar guvernele lumii par să înţeleagă acest lucru şi iau măsuri. De asemenea, în vara acestui an au fost promovate legea Uniunii Europene privind rezilienţa cibernetică şi legea Uniunii Europene privind rezilienţa cibernetică în concordanţă cu strategia de securitate cibernetică a Uniunii Europene pentru 2020. Prevederile de acolo sunt aplicabile şi României. Din postura de preşedintă a Comisiei de apărare, vreau să vă asigur că la nivelul statului român există o înţelegere a subiectului, atât în mare, cât şi în particular”, a punctat oficialul parlamentar.

Ea a adăugat că, în opinia sa, la nivelul NATO trebuie să fie puse pe tapet redefinirea şi extinderea conceptului de securitate către diverse domenii economice şi sociale, vitale pentru funcţionarea oricărei ţări şi sub această umbrelă să intre nu doar securitatea militară şi securitatea graniţelor, ci şi securitatea energetică, alimentară şi digitală.

Distribuţie Energie Electrică România a organizat, vineri şi sâmbătă, la Cluj Napoca, Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, care a reunit actorii importanţi din Energie şi Tehnologia Informaţiei.

Cele mai citite știri

Exit mobile version