Energie

Compania Transgaz începe să opereze sistemul de transport gaze din Republica Moldova

Posted on

Începând de mâine, 19 septembrie, 2023, compania Transgaz România, prin subsidiara sa din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz, începe să opereze Sistemul Național de Transport Gaze din Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană. Este un eveniment de o importanță istorică atât pentru Republica Moldova, cât și pentru România a declarat într-un interviu în exclusivitate pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz, Ion Sterian.

Directorul Transgaz susține că în următorii cinci ani vor fi făcute investiții în modernizarea rețelelor de transport al gazelor naturale ale țării vecine și conectarea la rețea a gospodăriilor care nu au încă acces la aceste resurse. Compania Transgaz din România preia din data de 19 septembrie curent operarea rețelelor de transport al gazelor naturale din Rep. Moldova, prin subsidiara sa Vestmoldtransgaz, deținută împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Este primul pas important în procesul de integrare europeană, a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Transgaz România, Ion Sterian.

”Prin preluarea operării rețelelor de gaze ale Rep. Moldova, este primul pas în procesul de integrare europeană. Partea de transport a energiei electrice, reprezintă al doilea pas. La capitolul gaze, s-a închis acest subiect aici, pe partea de transport curent electric există și se lucrează la mărirea capacităților, pe partea rutieră autostrada va fi și ea gata cât de curând, de la Iași la Chișinău, că se lucrează. Comisia Europeană susține foarte puternic Guvernul și Rep. Moldova. Îmi doresc să se deschidă cât mai repede toate capitolele de negociere și Rep. Moldova să devină parte a Uniunii Europene”, a spus Ion Sterian, potrivit tvrmoldova.md/.

În acest context, directorul Transgaz România a ținut să îi asigure pe toți cetățeniii Repepublica Moldova că preluarea rețelelor de transport al gazelor va însemna mai multă securitate energetică pentru întreaga țară.

”Nu se va întâmpla nimic rău prin preluarea operării Sistemului Național de Transport al Rep. Moldova, din contră, se va accelera ritmul de racordare a localităților la gaze atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru cei industriali, va crește gradul de securitate în aprovizionare cu gaze pentru iarna viitoare și pentru anii următori”, a precizat Ion Sterian

Compania Transgaz România și Vestmoltransgaz, operează gazoductul Iași – Ungheni-Chișinău, devenit, cel mai strategic obiectiv de infrastructură energetică al Repepublicii Moldova, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.  Preluarea operațiunilor de transport gaze în Republica Moldova este un pas important în securizarea energetică a statului și eliminarea unuia dintre cele mai mari impedimente în implementarea directivei europene în domeniul gazelor și reducerea considerabilă a dependenței de un singur furnizor, potrivit experților economici de la Chișinău.

Cele mai citite știri

Exit mobile version