Energie

Compania ucraineană Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti

Posted on

Foto: iStock

Compania Naftogaz nu va reînnoi contractul pentru tranzitul gazelor ruseşti spre Europa pe teritoriul ucrainean, contract care va expira în 2024, a anunţat preşedintele Consiliul de Administraţie, Alexey Chernyshev, într-un interviu citat de presa ucraineană, relatează agenţia EFE.

„Ucraina menţine tranzitul gazelor ruseşti exclusiv cu scopul de a-i sprijini colegii noştri europeni”, a spus Chernyshev pentru a justifica faptul că tranzitul nu a fost întrerupt încă, în pofida războiului.

Însă, o dată ce contractul cu compania rusă Gazprom va expira, la finele lui 2024, din partea Naftogaz nu există „nicio intenţie şi nicio iniţiativă” pentru a-l extinde, a afirmat oficialul ucrainean, subliniind că Uniunea Europeană şi-a stabilit obiectivul de a renunţa complet la consumul de gaze ruseşti până în 2027.

Pe de altă parte, Chernyshev a semnalat că Ucraina este pe locul al treilea în Europa în ceea ce priveşte rezervele de gaze şi are „planuri foarte ambiţioase” pentru a creşte producţia şi a reduce consumul propriu, cu scopul de a putea deveni în următorii ani „un exportator net”.

Naftogaz a denunţat în urmă cu un an Gazprom la Tribunalul Internaţional de Arbitraj, susţinând că gigantul rus plăteşte mai puţin decât s-a stipulat în contract, după reducerea în mod unilateral a volumelor de gaze pe care le transportă via teritoriul ucrainean.

Cele mai citite știri

Exit mobile version