Fără categorie

Confederaţia Patronală Concordia lansează o iniţiativă pentru creşterea valorii adăugate în economie

Foto: iStock

Economia României ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii, arată o analiză a Confederaţiei Patronale Concordia.

Concordia a lansat, în această săptămână, analiza introductivă despre Creşterea valorii adăugate în economia românească.

„Documentul marchează lansarea unei ample iniţiative a Confederaţiei Patronale Concordia de a identifica soluţii pentru creşterea productivităţii, complexităţii şi competitivităţii economiei româneşti, în contextul provocator al dublei tranziţii verzi şi digitale”, precizează reprezentanţii Confederaţiei.

Totodată, analiza explorează principalele tendinţe economice şi identifică o serie de caracteristici structurale ale economiei româneşti.

Potrivit sursei citate, deşi PIB-ul României a crescut în ultimii 10 ani de aproape 8 ori şi se apropie de 300 de miliarde de euro anual, o serie de factori prezentaţi în analiză pun în pericol competitivitatea României pe termen mediu şi lung.

Unul dintre factori se referă la economia ţării noastre care se bazează în continuare, într-o prea mare măsură, pe consum generat de cererea domestică ridicată pentru bunuri şi servicii provenite din import, cheltuielile pentru consumul final reprezentând în 2022 80,1% din PIB faţă de media europeană de 73,5% din PIB.

Totodată, deficitul comercial contribuie negativ la formarea PIB-ului în fiecare an cu peste un procent. Astfel, deficitul comercial a crescut în 10 ani de 3,5 ori, ajungând în 2023 la 34 miliarde de euro.

„Avantajul competitiv bazat pe forţă de muncă ieftină se estompează rapid, costul forţei de muncă pentru ultimii 4 ani înregistrând a doua cea mai mare creştere din UE”, se precizează în analiză.

Cercetarea mai arată că productivitatea creşte, dar decalajul faţă de economii competitoare rămâne. „Valoarea adăugată pe angajat în sectorul industrial în România este la doar 26% din media UE”, susţin reprezentanţii Concordia.

Totodată, „România este în continuare un inovator modest.”

„Toate aceste constrângeri structurale se manifestă într-un context în care economia trebuie să se adapteze şi schimbărilor climatice, respectiv ţintelor de reducere a emisiilor de carbon, în timp ce noile tehnologii avansează într-un ritm accelerat”, se menţionează în material.

Astfel, economia ar trebui să se recalibreze către o valoare adăugată mai mare, cu adoptarea de noi tehnologii, un consum mai redus de resurse primare şi mai puţine emisii.

„Anul viitor, marcat de patru rânduri de alegeri, reprezintă punctul de cotitură în conturarea unei viziuni clare pentru dezvoltarea economică a României. Pentru a veni în sprijinul acestei viziuni, Concordia va continua în perioada următoare realizarea mai multor analize sectoriale, complementare raportului recent lansat, din care să reiasă propuneri concrete şi acţionabile de politici publice şi măsuri pentru creşterea valorii adăugate a economiei româneşti.”, mai arată analiza.

Cele mai recente știri

To Top