Actualitate

Conferința România Inteligentă: Cum putem crește performanța și eficiența sistemului public de sănătate. Soluțiile experților

Posted on

România se află pe primul loc în Europa la decese din cauze ce pot fi prevenite şi tratate, cu cheltuieli scăzute în sănătate și o speranță de viață sub media europeană. Medici și specialiști în politici de sănătate, reprezentanți ai ministerelor, ai industriei farmaceutice și ai asociațiilor de pacienți au găsit soluții pentru ca România să iasă din aceste statistici negre în cadrul dezbaterilor de la conferința „Creșterea performanței și eficienței sistemului public de sănătate – soluții salvatoare”.

Această dezbatere a fost extrem de importantă, pentru că au fost identificate soluții pentru a se schimba aceste statistici îngrijorătoare. Lista cu soluțiile va ajunge atât la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, cât și la Ministerul Sănătății.

Adrian Pană, specialist în sănătate publică„O parte din soluțiile identificate au fost următoarele:

  • Investițiile trebuie făcute în locuri în care pacienții le pot utiliza. Avem o multitudine de investiții, mai ales din finanțare europeană, dar trebuie făcută cu cap, adică echipamentele să ajungă acolo unde pot fi folosite.
  • Prevenție nu doar finanțată, ci și implementată, adică intervenții preventive reale. Fie că vorbim de screeninguri, fie că vorbim de evaluarea riscului cardiovascular sau de diabet, ele trebuie făcute corect.
  • Putem vorbi de importanța unei echipe care tratează pacientul cu boli cronice. Nu putem rămâne în paradigma în care pacientul are nevoie doar de un medic. Pacientul are nevoie de o echipă care să-l consilieze, să-l educe, să-l diagnosticheze, să-l trateze corect. Pentru asta nu ai nevoie doar de resurse umane, ci și de date, de informații, deci digitalizarea trebuie să vină cât mai rapid și să fie accesibilă, să permită programare transparentă a pacienților, monitorizarea lor și utilizarea cât mai bună a banului, pentru că de aici a pornit discuția, cum eficientizăm banii pe care îi avem astăzi. Una din soluții e exact aceasta, transparență mai mare și faptul că poți vedea cum anume ai cheltuit banii și învăța ceva din asta.

Faptul că în momentul de față marea majoritate a pacienților cu boli cronice ajung să își trateze complicațiile preponderent în spital e ceva care cheltuie foarte mult și de multe ori nu foarte util.

Acei bani pot fi folosiți pentru intervenție în ambulatoriu sau în medicina primară sau în comunitate și ar putea să aducă mai multă valoare adăugată și satisfacție pacientului. Gândiți-vă la un pacient care nu călătorește la spital și primește îngrijirile lângă casa lui. Eu cred că el ar fi mai mulțumit.”

Cele mai citite știri

Exit mobile version