Energie

Conferințele Income Magazine. Listarea garantează dezvoltarea

Posted on

Chiar dacă românii nu sunt obișnuiți investițiile în acțiuni pe Bursă, listarea companiilor de stat, precum se întâmplă în această perioadă cu Hidroelectrica, reprezintă un demers spre normalitate și un semn de sănătate economică și financiară. Acesta a fost mesajul pe care l-au transmis la unison invitații prezenți la conferința Income Magazine Corporate „Listarea companiilor strategice din energie – drum deschis pentru dezvoltare și relevanță”, un eveniment care și-a propus nu doar să creeze o dezbatere în jurul celui mai important moment al pieței de capital din ultimii ani, dar să vină și cu explicații puternice și relevante chiar de la actorii implicați. 

Invitații lui Adrian Ursu au fost personalități implicate direct în procesul de listare a companiei.

Hidroelectrica, dar și reprezentanți ai unor companii deja listate. La evenimentul organizat de revista Income Magazine în colaborare cu Antena 3 CNN, parte a Intact Media Group, a participat și ministrul Energiei, Sebastian Burduja, care a vorbit despre planurile pe care le are în noua sa calitate și despre plafonarea prețurilor la energie. 

Sebastian Burduja, ministrul energiei:  „O listare nu înseamnă o privatizare și nu înseamnă că ne vindem țara”

Toți românii trebuie să știe despre listarea Hidroelectrica și trebuie să răspundem de la bun început, pentru a combate un anumit narativ toxic care s-a acreditat în societate, că o listare nu înseamnă o privatizare și nu înseamnă că ne vindem țara. Din contră, a face o companie publică, așa cum spun prietenii noștri de la Bursa de Valori București, înseamnă s-o redăm publicului, adică să o redăm cetățenilor. Bineînțeles că vorbim de listarea acestui pachet de minim 15% deținut de Fondul Proprietatea. Este și un exemplu pentru statul român de ceea ce ar trebui să facă. Vorbim despre un eveniment așteptat, cred că de peste 10 ani de zile, și despre cea mai mare listare din istoria Bursei de Valori București și probabil din istoria regională a piețelor de capital. Să listezi o companie înseamnă transparență, înseamnă asumare, înseamnă capitalizare, înseamnă, de fapt, o economie de piață modernă. Ca deputat am inițiat un proiect legislativ important care a fost și adoptat și care a scăzut semnificativ, practic de zece ori, taxele pe care românii, investitorii individuali de tip retail, le datorează statului atunci când au un câștig pe bursă și a crește cererea pentru acțiuni merge la pachet cu a crește oferta. Deci a crește oferta înseamnă să listezi companii importante, să vii cu ele pe piața de capital. Eu salut faptul că Bursa de Valori București este cea care acomodează această listare și este singura bursă care primește Hidroelectrica. Este un semnal bun pentru toată economia de piață românească și cu siguranță pentru această companie strategică a statului român și românilor.

Bogdan Badea, președintele directoratului Hidroelectrica: „Compania s-a pregătit de mulți ani pentru acest proces”

Ne bucurăm să fim în această etapă cu listarea Hidroelectrica. Este un proiect pe care ni l-am propus de de foarte multă vreme. Compania s-a pregătit de mulți ani pentru acest proces. Sigur că a fost un proces cu suișuri și coborâșuri pentru că, la un moment dat, când lucrurile erau așezate din punct de vedere al pregătirii pentru listare, a venit pandemia, a trebuit să punem totul pe hold, așteptând ca piețele să se stabilizeze și să putem relua acest proces, acest obiectiv pe care compania l-a avut încă de la început. În tot acest timp focusul companiei a fost pe consolidare, pe creștere și uitându-mă cu plăcere în spate, în 2017, când am preluat conducerea acestei companii, era evaluată de acționarul minoritar, Fondul Proprietatea, undeva la 17 miliarde, iar astăzi compania este evaluată undeva la peste 50 de miliarde. Sigur că piața ne va arăta unde se va situa Hidroelectrica în urma finalizării procesului de listare ca valoare. Și, pe de o parte, focusul a fost pe consolidarea companiei, pe creștere, creștere organică, obținerea unei performanțe financiare din ce în ce mai bună, care să asigure confortul, pe de o parte al acționarilor, că se vor acorda dividende generoase, și pe de altă parte că Hidroelectrica, ca  principal furnizor de energie în România, va beneficia de toate oportunitățile de creștere pe care piața de energie și, în general, conjunctura europeană ni le oferă. Suntem o companie 100% verde, suntem o companie care vom continua să investim în în energie verde. 

Elisabeta Ghidiu, Director Departament Strategie Şi Management Corporativ, Transgaz: „IPO-ul Transgaz a fost suprasubscris de 28 de ori la acel moment”

Este o ocazie și o bucurie să putem să împărtășim din experiența noastră în ceea ce privește listarea la bursă, mai ales acum, într-un moment în care piața este sub efervescența IPO. Hidroelectrica, Transgaz a fost a 2-a mare companie din sectorul energetic care a promovat o ofertă publică, un IPO, în perioada noiembrie-decembrie 2007, înainte fiind Transelectrica și, într-adevăr, suntem la 15 ani într-o retrospectivă scurtă, să spunem așa, putem să vă spunem că a fost un drum greu, un drum frumos, dar nu am fost singuri pe acest drum și profit, și pe această cale, să mulțumim instituțiilor pieței de capital BVB, ASF, Depozitar, analiștii financiari toți cei ne-au ajutat să creștem pe acest drum compania, în primul rând prin training-urile pe care le-au organizat.Pe acest drum tot timpul vei avea de învățat. Nu se termină niciodată. Principiile de guvernanță corporativă, transparență, respectarea raportărilor, toate aceste dimensiuni, să le spunem așa, contribuie la ceea ce înseamnă dezvoltarea companiei din punct de vedere pe piața de capital. A fost o decizie strategică la acel moment. A fost o premieră prin faptul că IPO-ul Transgaz a fost suprasubscris de 28 de ori la acel moment. Tranșa mică a investitorilor a fost de 11 ori suprasubscrisă, iar tranșa mare de 39 de ori. Vorbim de 1,2 milioane de acțiuni care au fost puse în vânzare la acel moment, valoarea ofertei fiind de 65 de milioane de euro, o sumă mare la acel moment, compania beneficiind și capitalizând aceste sume și utilizându-le pentru finanțarea investițiilor din programele de dezvoltare și modernizare a sistemului național de transport.

Gabriel Grădinescu, Vicepreședinte ASF:  “Listarea Hidroelectrica ar putea conduce la accesul mai facil al fondurilor de pensii pentru plasamente substanțiale”

Autoritatea s-a implicat în mod continuu în acest proces încă din 2022. Vă pot spune că am început prin a inventaria legislația primară și secundară pentru a identifica eventualele piedici care ar putea îngreuna această listare. După aceea, am arătat opiniei publice și factorilor de decizie că această listare poate și trebuie făcută la Bursa de Valori București. Hidroelectrica poate fi vândută pe bursă și nu vă ascund că am avut o opoziție puternică atunci (legată de listarea duală n.r.), în prezent, majoritatea s-a repoziționat văzând rezultatele. Pentru ca decizia luată de acționari să aibă și o bază economică, o susținere economică de specialitate, am dispus efectuarea unei analize exhaustive asupra acestui lucru care s-a concretizat într-o adresă pe care am trimis-o tuturor factorilor de decizie din România undeva în ianuarie 2022. Am făcut o analiză în care am arătat că oferirea unui pachet mai mare celor rezidenți ar duce la un interes mai mare al pieței de capital din România. Ne-am gândit, la fel, la oferirea unui pachet cât mai substanțial zonei de retail, am  zis atunci undeva 15-20%, și uitați-vă că acestea sunt cifrele de astăzi. La fel, am arătat factorilor de decizie apetitul ridicat al investitorilor rezidenți, instituționali și de retail, către companiile care aplică ESG-ul, iar în ultimul rând am arătat că listarea Hidroelectrica ar putea conduce la accesul mai facil al fondurilor de pensii pentru plasamente substanțiale. Analizând acum, retrospectiv, ceea ce am arătat noi atunci, vedem că totul s-a este ancorat în realitate. Am avut dreptate. 

Adrian Tănase, Director General BVB: „Ar trebui să investim cam toți, mai ales de la o anumită vârstă”

E bine să investim în acțiuni și în obligațiuni. Noi, ca români, nu prea investim în acțiuni și în obligațiuni. Noi ne ținem bani în alte asset class-uri pe care le înțelegem greșit depozite bancare, real estate. Însă din cauza faptului că nu avem înțelegere foarte profundă despre valorile astea mobiliare, nu investim și ar trebui să investim. Ar trebui să investim cam toți, mai ales de la o anumită vârstă, și n-o facem. Și asta încercăm noi să promovăm: această participare a românilor în piața de capital să fie una mult mai interesantă.  Toate demersurile pe care le facem sunt pentru că încercăm ca acest exercițiu de investiții pe piața de capital, pe Bursa de Valori București, să fie unul cât mai ușor, cât mai facil. 

Loránt Antal, Președinte Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, Senatul României: „Aș investi 10.000 lei pe bursă decât să-i țin în bănci”

Dacă e să vorbim de astfel de listări și eu personal sunt absolut pro și cred că piața de capital, până la urmă, este un punct de măsurare a economiei țării noastre și unde înțelegem importanța capitalizării bursei. Cu toții avem de câștigat și, dacă e să luăm astfel de decizii la nivel de stat, la nivel guvernamental, cred că trebuie să mergem în această direcție și să luăm cât mai multe astfel de decizii în ceea ce privește listări ale companiilor strategice. Suntem o piață emergentă și să știți că mulți investitori străini vor să participe pe Bursa din România. Pentru investitorii mici, cetățenii României, dacă e să transmit un mesaj, aș investi 10.000 lei pe bursă decât să-i țin astăzi în bănci sau la saltea.

Ioan Mang, Vicepreședinte Comisia pentru industrii și servicii, Camera Deputaților: Prin listarea Hidroelectrica nu ne vindem țara, ba dimpotrivă, ne-o cumpărăm 

Prin listarea la bursă care se face în această perioadă la Hidroelectrica, nu înseamnă nici într-un caz ceea ce spun alții în Parlament, alte partide, că ne vindem țara, nu ne vindem, nici țara, nu vindem nici Hidroelectrica. Poate chiar ar fi mai plastic să spunem că ne-o cumpărăm, pentru că avem ocazia, ca români, să investim într-o companie puternică, în Hidroelectrica, astfel încât ea să devină o companie a multor români. Și listarea care se face acum oferă posibilitatea foarte multor cetățeni să facă acest lucru. 

Cele mai citite știri

Exit mobile version