Actualitate
Constantin Bratu, director general Asociația Berariii României: Aproape 90% dintre români au auzit și știu despre SGR
Conferința națională România Inteligentă „SGR la UN AN. Evaluare, învățături și direcții viitoare” s-a desfășurat luni, 18 noiembrie 2024, la Centrul de conferințe Antena 3 CNN. Evenimentul, realizat în parteneriat cu RetuRO, a explorat rezultatele și lecțiile valoroase obținute după primul an de funcționare a Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) din România. „E foarte important că ambalajele se reîntorc în economia circulară”, crede Constantin Bratu, directorul Asociației Berarii României.
„În primul rând e un beneficiu, pentru noi, berarii, e foarte important că ambalajele se reîntorc în economia circulară. Ele revin și sunt mult mai curate decât erau înainte, cu o calitate a materialului, ca și deșeu de ambalaj, mult mai bun, ceea ce permite o atractivitate pentru reciclator, din două perspective. Una – investește mai puțin și au nevoie de o tehnologie mai precară pentru a procesa și recicla aceste materiale și doi au o garanție a fluxului de materie primă.
SGR, din estimările noastre, gestionează undeva la 450.000 de tone de deșeuri de ambalaje. Asta reprezintă undeva la 40-45% din deșeurile municipale, din cele pe care consumatorii le generează în locuințe. Asta reprezintă undeva la 20%-25% din total deșeuri de ambalaje la nivel național, luând în calcul și ambalajele secundare și terțiare. Practic o bucată importantă, 40%-45% sunt curate, food grade, asta înseamnă că ele pot fi reintroduse ca ambalaje bottle to bottle pentru a fi reintroduse în industria alimentară. Pe vechiul sistem colectam 13% din ambalaje, dar erau amestecate cu recipiente pentru ambalaje, de bere, de apă, de sucuri, iar reciclatorii aveau nevoie de procese suplimentare pentru a garanta că ce furnizează ca și materie primă este food grade.
Ne bucură să avem aceste ambalaje și ne bucură ca în viitor să avem un sistem eficient din toate punctele de vedere. Considerăm că suntem în faza 1 a proiectului, învățăm. RetuRO are o misiune importantă, de a continua și eficientiza sistemele astfel încât să avem puncte de colectare în aproape toate localitățile. Aproape 90% dintre români au auzit și știu despre SGR, acum e datoria noastră să fim acolo. Nu puteam în 11 luni să fim peste tot, orice lucru are, la început, un parcurs. Dorim ca eficiența să continue, atât din disponibilitatea centrelor de colectare, dar ulterior dintr-o eficiență a ce înseamnă costuri logistice, de transport, și nu neapărat din perspectivă financiară, ci și din perspectivă de mediu. Să vedem cum putem face să reducem amprenta de carbon, să măsurăm, să reducem și să fim un model de succes din toată perspectiva„, a declarat Constantin Bratu în cadrul conferinței.