Energie

Contorizarea Virtuală a energiei electrice verde, un capitol la care România este „repetentă”

Contorizarea Virtuală Netă (Virtual Net Metering) a energiei electrice reprezintă borna kilometrică zero dacă vrem să plecăm mai departe în formarea şi funcţionarea Comunităţilor de Energie sau partajarea energiei regenerabile produse pe proprietăţi, aşa cum se întâmplă în ţări ca Germania, Olanda, Italia sau Franţa, susţine Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE).

„Contorizarea virtuală reprezintă un pas important spre gestionarea modernă şi eficientă a energiei electrice din blocurile de locuinţe, aducând beneficii atât pentru administratori, cât şi pentru locatari. Implementarea unui astfel de sistem poate duce la economii semnificative de până la 60% conform experienţei din Spania în cazul în care aceste locuinţe vor fi arondate unei comunităţi energetice. Contorizarea virtuală netă este un sistem care permite mai multor utilizatori să beneficieze de energia produsă de o singură sursă de energie regenerabilă, cum ar fi un parc fotovoltaic, una sau mai multe turbine eoliene. Acest mecanism este util în special pentru comunităţi sau grupuri de utilizatori care nu au posibilitatea de a instala propriile surse de energie regenerabilă pe proprietăţile lor, dar care doresc să beneficieze de avantajele economice şi ecologice ale energiei verzi”, afirmă reprezentanţii organizaţiei, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, acest tip de contorizare este implementat în mai multe ţări europene, fiecare cu propriile cadre legislative şi reguli specifice.

Astfel, Germania a introdus scheme de partajare a energiei, ce permit comunităţilor să beneficieze de energia produsă de instalaţiile comune de energie regenerabilă, în timp ce Olanda are un sistem de contorizare virtuală netă care dă posibilitatea consumatorilor să împartă energia produsă de panourile solare comunitare.

De asemenea, Italia a adoptat reglementări care permit contorizarea virtuală netă, încurajând în acest mod instalarea de sisteme de energie regenerabilă comunitare, iar Franţa a introdus legislaţie prin care energia produsă de instalaţiile regenerabile în cadrul unor comunităţi energetice poate fi partajată.

Cazuri similare de stimulare a consumatorilor în a-şi instala sisteme comune de producere a energiei se mai întâlnesc în Belgia şi în Spania.

„Aceste ţări au recunoscut beneficiile economice şi ecologice ale contorizării virtuale nete şi au dezvoltat politici pentru a facilita implementarea acestui sistem. Cadrele legislative şi specificaţiile pot varia, dar toate aceste ţări au făcut paşi importanţi pentru a încuraja partajarea energiei regenerabile la nivel comunitar. Nu cunoaştem, doar am o foarte vagă bănuială de ce acest sistem de contorizare a „trecut pe lângă” legiuitor şi mai ales ANRE. Din fericire, progresul nu poate (încă) fi oprit la graniţa României şi nici ” băgat sub preş”, consideră Dan Pîrşan, preşedintele APCE.

Funcţionarea unei contorizări virtuale nete presupune etape, precum: instalarea sursei de energie (cum ar fi un parc solar sau eolian) într-o locaţie accesibilă mai multor utilizatori; distribuirea energiei către utilizatorii înscrişi în programul de contorizare virtuală netă; contorizarea producţiei şi consumului, conform unor acorduri prestabilite (practic, fiecare utilizator primeşte un credit pentru energia produsă, care este scăzut din consumul său total de energie, exact ca în cazul în care ar avea propriul sistem de energie regenerabilă instalat pe proprietatea sa); facturare – utilizatorii primesc facturile de energie electrică reduse cu cantitatea de energie regenerabilă atribuită lor, reflectând astfel economiile generate de utilizarea sursei comune de energie.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top