Asigurări
COTAR solicită oprirea unui proiect legislativ pe motiv că limitează abuziv sumele datorate consumatorilor de asigurări
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) solicită, într-o scrisoare deschisă, autorităţilor naţionale şi ale Uniunii Europene să oprească un proiect legislativ aflat la Camera Deputaţilor pe motiv că acesta introduce o serie de amendamente care limitează în mod abuziv sumele datorate consumatorilor de asigurări.
„Pentru a proteja drepturile celor 10 milioane de şoferi români, dar şi celor 1,5 milioane de angajaţi ai companiilor membre COTAR, vă transmitem această scrisoare deschisă, prin care semnalăm o serie de probleme în legătură cu proiectul de lege Plx. nr. 216/2024, înregistrat la nivelul Camerei Deputaţilor a României, prin care sub pretextul transpunerii Directivei 2021/2018/CE în legislaţia naţională sunt introduse o serie de amendamente care afectează în mod negativ şi iremediabil drepturile persoanelor păgubite şi consumatorilor de asigurări.
Potrivit COTAR, amendamentele respective sunt promovate de societăţile de asigurări cu scopul de a limita în mod abuziv sumele datorate consumatorilor de asigurări şi persoanelor prejudiciate din România, cu încălcarea regulilor şi principiilor clare reglementate la nivelul Uniunii Europene dar şi la nivel naţional.
„Aşadar, plecând de la un simplu demers de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2021/2018/CE având obiective legitime şi bine delimitate, constatăm că la nivelul Camerei Deputaţilor sunt propuse schimbări şi adăugiri nejustificate la Legea nr. 132/2017 privind răspunderea civilă auto (RCA), care vor afecta grav drepturile celor 10 milioane de asiguraţi şi cetăţeni români, cu un puternic impact economic negativ asupra industriei româneşti auto, de transport, piese de schimb şi conexe. Suntem extrem de îngrijoraţi că aceste propuneri de amendamente par a fi susţinute, în mod inexplicabil, de un important grup parlamentar din Camera Deputaţilor şi de anumite persoane din conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), motiv pentru care ne adresăm respectuos dumneavoastră pentru a stopa acest proiect legislativ şi asemenea amendamente la Legea RCA care vor produce efecte negative iremediabile pe piaţa din România”, se arată în scrisoarea deschisă.
Documentul este adresat preşedintei Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedintei Parlamentului European, Roberta Metsola, comisarului european pentru Transporturi, Adina Vălean, premierului Regatului Belgiei (care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene), Alexander de Croo, preşedintelui Senatului României, Nicolae Ciucă, preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, şi premierului Marcel Ciolacu.