Tehnologie
Creştere cu 27% a numărului de companii care s-au confruntat cu un atac ransomware
Numărul de companii globale, care au fost victime ale unui atac ransomware, a crescut cu 27%, anul trecut, iar 8% dintre acestea au plătit răscumpărarea solicitată, relevă datele incluse în Raportul Thales Data Threat 2024, publicat miercuri.
Conform cercetării de specialitate, în cursul anului 2023, patru din zece companii (43%) au primit aviz negativ în urma auditului de conformitate, iar şansele să înregistreze o breşă de securitate a datelor cresc de zece ori.
Raportul Data Threat 2024 relevă faptul că 93% dintre profesioniştii IT consideră că ameninţările la adresa securităţii cibernetice sunt în creştere ca volum sau gravitate, un salt semnificativ faţă de 47%, anul trecut.
Numărul de companii şi organizaţii care au fost ţintele unor atacuri de tip ransomware a crescut cu peste 27%, în ultimul an, iar în ciuda acestei ameninţări tot mai mari, mai puţin de jumătate dintre aceste entităţi au un plan oficial de combatere a ransomware-ului, în timp ce 8% recurg la plata cererilor de răscumpărare.
În ceea ce priveşte atacurile de tip malware, studiul Thales arată că acestea au fost ameninţările cu cea mai rapidă creştere din 2024, respectiv 41% dintre întreprinderi au fost victimele unui atac malware, urmat îndeaproape de phishing şi ransomware. În acest sens, activele cloud – inclusiv aplicaţiile SaaS, stocarea în cloud şi gestionarea infrastructurii cloud – rămân principalele ţinte pentru astfel de atacuri.
Pentru al doilea an consecutiv, eroarea umană rămâne principala cauză a breşelor de securitate (31% dintre companii şi organizaţii au indicat acest impediment).
Cercetarea a constatat că peste 43% dintre întreprinderi au eşuat într-un audit de conformitate, 33% dintre organizaţii sunt capabile să-şi securizeze complet toate datele, iar 16% spun că îşi securizează foarte puţin sau deloc datele.
De asemenea, în timp ce numărul respondenţilor care raportează cinci sau mai multe sisteme-cheie de gestionare a scăzut (53% faţă de 62% anul trecut), numărul mediu a scăzut uşor (de la 5,6 la 5,4).
Peste jumătate 57% dintre respondenţi au identificat inteligenţa artificială (AI) ca fiind o sursă importantă de îngrijorare. Pe locurile următoare s-au clasat IoT (55%) şi criptografia post-cuantică (45%).
Pe acest fond, aproape un sfert dintre companii plănuiesc să integreze inteligenţa artificială generativă în produsele şi serviciile lor de securitate, în următoarele 12 luni, iar 33% vor să experimenteze integrarea acestei tehnologii.
Raportul anual al Thales este bazat pe un sondaj realizat în rândul a aproape 3.000 de profesionişti din 18 ţări, care activează în domeniul IT şi securitate în 37 de industrii.
Thales (Euronext Paris: HO) este un lider global în domeniul tehnologiilor avansate în trei domenii: Apărare & Securitate, Aeronautică & Spaţiu şi Identitate & Securitate Digitală. În 2023, Grupul a generat vânzări de 18,4 miliarde de euro.