Analize

Creşterea activităţii economice în zona euro încetineşte

Posted on

Foto: iStock

Redresarea activităţii de afaceri în sectorul privat din zona euro a pierdut neaşteptat din avânt, rezultatele alegerilor din Franţa afectând încrederea firmelor şi sectorului industrial, potrivit rezultatelor unui sondaj S&P Global publicat vineri, transmit Bloomberg şi Reuters.

Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global şi considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în iunie la 50,8 puncte, de la 52,2 puncte luna precedentă. Deşi este pentru a patra lună consecutiv când indicele depăşeşte pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei, analiştii se aşteptau la un avans până la 52,5 puncte.

Economia Europei este în stadiul iniţial al redresării, după recesiunea slabă de anul trecut. Dar deşi creşterea a depăşit estimările în primul trimestru din acest an, datele recente sugerează o încetinire. Mai mult, anunţul şoc al preşedintelui Emmanuel Macron privind alegerile anticipate a adus perspectiva unei schimbări radicale în guvernarea celei de-a doua mari economii a zonei euro.

„Aceste evoluţii neaşteptate sporesc incertitudinile privind viitorul politicilor economice, multe companii renunţând la investiţii şi comenzi noi. În orice caz, este evident că performanţa slabă a economiei franceze a contribuit semnificativ la deteriorarea condiţiilor economice din zona euro”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist şef la Hamburg Commercial Bank.

Acesta a subliniat că „sectorul serviciilor continuă să menţină zona euro pe linia de plutire. Chiar dacă activitatea nu a crescut atât de mult ca luna trecută, expansiunea generală este solidă”.

Analiştii apreciază că economia va fi stimulată după ce luna aceasta Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflaţia ridicată, dar a semnalat totuşi că războiul nu s-a încheiat încă, în condiţiile în care inflaţia este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.

Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în iunie la 52,6 puncte, de la 53,2 puncte luna precedentă, sub estimarea analiştilor, de 53,5 puncte.

Indicatorul din industrie a scăzut la 45,6 puncte luna aceasta, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele şase luni, iar indicele privind angajările a scăzut la 47,5 puncte în iunie.

Cele mai citite știri

Exit mobile version